Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ekološka bomba

Pored Mostara uskladišteno je 10 milijuna tona crvenog mulja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izlijevanje opasnog mulja u Mađarskoj zabrinulo je i sve one koji žive blizu dva odlagališta crvenog mulja koji se nalazi u Bosni i Hercegovini.

Dva odlagališta crvenog mulja nalaze se u Biraču kod Zvornika te kod Mostara u mjestu Dobro Selo. I dok je odlagalište kod Zvornika dobro osigurano, ovo u Mostaru je potencijalna prijetnja za okoliš, donosi Deutsche Welle.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vatra je pod kontrolom Snažna borba s plamenom u susjedstvu, vatrogasci se satima bore s buktinjom: "Radi se o velikoj količini guma" Nova snimka rušenja Starog mosta Prošlo točno 30 godina VIDEO Objavljena nova snimka rušenja simbola Mostara, čuvali su je Praljak i njegovi ljudi: "Veterani HV-a ustupili su je za novac"

U Dobrom Selu uskladišteno je oko 10 milijuna tona crvenog mulja. Ono je uskladišteno od strane mostarske tvornice Aluminij, a njegovo eventualno izlijevanje značilo bi ekološku opasnost za šire regionalno područje.

'Deponij se nalazi u betonskom koritu u depresiji, odnosno ispod razine mora, te nema mogućnosti za incident. Prilikom privatizacije Aluminija inzistirali smo da se 10 posto izdvoji za sanaciju odlagališta, a naložili smo Aluminiju da stalno mora držati potopljenu površinu od 70 hektara u Dobrom selu', komentirao je ovu situaciju Tomislav Lukić, savjetnik BiH ministra za okoliš.

Tvornica Aluminij mjesečno Općini Dobro Selo plaća 10 tisuća konvertibilnih maraka, oko 40 tisuća kuna, kao oštećenje za eventualne negativne utjecaje. Sam mulj smješten je u ogromnom kompleksu bazena koji su građeni jedan do drugoga, a na pojedinim su mjestima duboki i do 25 metara.

>> FOTO: Dokaz da je curenja otrovnog mulja bilo prije katastrofe

Kako je mostarsko područje poznato kao jako trusno, mnogi se boje da bi se u slučaju velikog potresa i pucanja betonske podloge na dnu bazena moglo doći do velike katastrofe. Na tako kršnom području svi vodeni izvori završavaju u Jadranskom moru pa postoji i opasnost po zagađenje i morske flore i faune. Radi toga mnogi stručnjaci smatraju kako se cijelo područje mora bolje osigurati, a upravo se izlijevanje u Mađarskoj smatra posljednjim upozorenjem za početak sanacije.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene