Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Riječ 'baka' obično nas asocira na starije žene s naočalama i iglama za pletenje u rukama. Koliko se tradicija promjenila? BBC je snimio dokumentarac o 'Najmlađim britanskim bakama', ženama koje su svoju djecu rodile u tinejdžerskoj dobi, a njihove kćeri također zatrudnile prije nego su postale punoljetne.


Pauline Huntingdon iz Peterleea imala je samo 34 godine kada je njezina 15-godišnja kćer Leanne zatrudnila. Pokušala ju je nagovoriti da pobaci, ali kada ona to nije htjela, Pauline je vidjela dva izlaza: ili će se predati osjećaju da je baka ili će početi živjeti onako kako je trebala kada je bila mlađa.

Vezani članci Baka u domu Proslavila 105. rođendan i preboljela COVID: ''Malo sam se uplašila'' Slika nije dostupna One su slavne, poznate i seksi - bake!

'Sada me zovu GILF (Granny I'd Like To F***"/ Baka koju bi želio j....)', kaže Pauline s malo manje neugodnosti nego što biste očekivali od žene njezinih godina i situacije u kojoj je nalazi. 

'Neki me momci tako zovu kada im kažem koliko imam godina. To shvaćam kao kompliment', kaže 38-godišnja Pauline koja nekoliko puta mjesečno izlazi u klubove sa svojom sada 20-godišnjom kćerkom. 

Kamerama BBC-a za dokumentarac je dopustila da je snime kako se uređuje za izlazak vikendom. 

'Ako nosim kratku suknju, ne nosim majicu s velikim dekolteom, ali ako želim imati veći dekolte, pokrijem noge', opisala je Pauline način na koji se oblači prije izlaska. 

Leanne Huntington uvijek je izgledala mlađa nego što zapravo jest. Većina ljudi nije komantirala njezinu trudnoću, ali neki su se ipak zgražali. 

'Leanne se jednom u trgovini jako uzrujala jer je netko komentirao kako djeca rađaju djecu', ispričala je Pauline. 

Priča Huntington žena zaista je predvidljiva. Pauline je zatrudnila sa 17 godina, što je tada bio skandal, ali ne tako rijetko i neobično. 

Prihvatila je trudnoću, udala se za Leanninog oca, ali brak nije potrajao. Drugi brak u kojem je dobila još dvoje djece također je propao, a trenutačno je samohrana majka i baka. 

Kada su njezine vršnjakinje pohađale fakultete i odmarale tijekom praznika, ona je morala skrbiti za dijete i radila slabo plaćene poslove kako bi prehranila sebe i djecu. 

Mislila je da nikada neće dopustiti Leanne da joj se dogodi isto, ali kada joj je kćer došla s 15 godina i rekla da joj 'nešto' mora reći, ona je točno znala što je to 'nešto'. 

'Jednostavno sam znala. Rekla sam joj da treba pobaciti ali ona je željela zadržati dijete. Nisam razumjela zašto. Htjela sam da živi život koji ja nisam mogla', ispričala je Pauline. 

Ova se priča ponavlja kod svih mladih baka. Nije neobično da djeca majki tinejdžerki imaju djecu u tinejdžerskoj dobi. Statistike kažu da je tri puta veća vjerojatnost da će njihova djeca imati djecu u vrlo ranoj dobi. 

Trisha Brolley iz Essexa postala je majka s 15 godina i bila je užasnuta kada je njezina 16-godišnja kćer rekla da je trudna.

'Krivila sam sebe. Ja sam prošla kroz trudnoću veoma mlada, a sada to prolazi i moje dijete', požalila se Trisha. 

U istoj je situaciji i 36-godišnja Ditto Tara Bailee, sa 16-godišnjom kćerkom Rickeitom i mnoge druge žene. 

Ni jedna nije planirala ostati trudna i propustile su velik dio svoje mladosti jer su skrbile o djeci dok su i same bile djeca. 

'Stalno razmišljam o tome što bih radila da nisam zatrudnila. Sigurno bih vozila auto, putovala bih u inozemstvo, izlazila bih s prijateljicama. Mnogo toga nisam radila ne samo zato što sam se morala brinuti o djeci već i stoga što nisam imala novca za sebe. Svega sam se odrekla zbog svoje djece', ispričala je Pauline.

Više o mladim bakama možete pročitati na Daily Mailu.