Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dramatične snimke spašavanja

Nakon uragana Florence stanovnicima prijete katastrofalne poplave, najmanje 13 mrtvih

Posljedice uragana Florence (Foto: CHIP SOMODEVILLA / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP)
Posljedice uragana Florence (Foto: CHIP SOMODEVILLA / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP) CHIP SOMODEVILLA / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP
Aktualno Galerija posljedice Uragana Florence (Foto: Alex Edelman / AFP) posljedice Uragana Florence (Foto: Alex Edelman / AFP) Foto: Alex Edelman / AFP Posljedice uragana Florence (Foto: Alex Edelman / AFP) Posljedice uragana Florence (Foto: Alex Edelman / AFP) Foto: Alex Edelman / AFP +0 Posljedice uragana Florence (Foto: CHIP SOMODEVILLA / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP) Galerija 1/3 >>
Razina vode u poplavljenim dijelovima Sjeverne i Južne Karoline i dalje raste, prekinuta je opskrba električnom energijom, a najmanje je trinaest osoba poginulo uslijed tropske oluje Florence.

Tropska oluja Florence postupno slabi, nakon što je u petak pogodila američku atlantsku obalu kao uragan. No, zbog njezina sporog kretanja kroz dvije države brzinom od samo tri kilometra na sat, očekuje se da će u idućim danima veliki dijelovi zemlje biti poplavljeni.

Pročitajte i ovo Donald Trump i Jared Kushner Velika ulaganja Zet Donalda Trumpa planira graditi luksuzne nekretnine u susjedstvu Uragan Hilary izazvat će poplave u Meksiku i na jugozapadu SAD-a Otkazani brojni letovi FOTO Uragan Hilary približava se Meksiku i jugozapadu SAD-a: Prijete opasne poplave, mogle bi izazvati katastrofu

"U ovakvoj oluji pljuskovi su biblijskih razmjera, a razina vode na nekim mjestima prelazi pola metra", rekao je guverner Sjeverne Karoline Roy Cooper. U Sjevernoj Karolini već su pale rekordne količine kiše, a prema prognozama padat će još. Rijeke će i dalje rasti i kad kiša prestane padati, dodao je.

"Nakon uragana uslijedila je poplava", rekao je guverner Južne Karoline Henry McMaster.

Dok razina vode ubrzano raste, stanovnike koji su ostali na tim područjima izvlači se čamcima i helikoptera, dok su deseci tisuća utočište pronašli u skloništima. Mnoge ceste su zatvorene, a vlasti upozoravaju na opasnost od odrona, tornada i poplava koje ugrožavaju nasipe i mostove dok rijeke i potoci naglo bujaju.

U subotu popodne oko 752 tisuće domova i poslovnih prostora ostalo je bez električne energije u Sjevernoj, a njih 119 tisuća u Južnoj Karolini.

Nacionalni centar za uragane izvijestio je da je za tropske oluje Florence vjetar puhao brzinom od 70 km na sat, a prema prognozama polako će skrenuti prema zapadu.

Do sada je poginulo najmanje 13 ljudi, među njima i osmomjecečna beba.

U skloništima u Sjevernoj Karolini nalazi se više od 20 tisuća ljudi, a gotovo 6 tisuća ih je u skolništima u Južnoj Karolini, izvijestili su dužnosnici.

Vlasti u Južnoj Karolini priopćile su da policija čuva evakuirana područja od pljački, dok je u Wilmingtonu u subotu navečer uveden policijski sat.

Bijela kuća priopćila je da je predsjednik Donald Trump odobrio dodjelu federalnih sredstava nekim pogođenim okruzima. Osim toga, Trump idući tjedan namjerava pogođeno područje.
(Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene