Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Pala odluka

Finski parlament glasao za članstvo u NATO-u: Sada treba pristanak dvije države

Finski parlament
Finski parlament Foto: Afp
Finski parlament u srijedu je izglasao zakon koji Finskoj omogućuje da konačno postane članica NATO-a te sada još samo treba pristanak Mađarske i Turske.

Finska, dotad zemlja vanjskopolitičke neutralnosti, nakon početka ruske invazije na Ukrajinu u svibnju prošle godine odlučila se za članstvo u Sjevernoatlantskom savezu, umjesto da se oslanja isključivo na svoje oružane snage u obrani 1300 kilometara duge granice s Rusijom.

Usvajanjem temeljnih dokumenata NATO-a Finska je korak ispred Švedske koja je također podnijela zahtjev za članstvom, no odbila ga je Turska. Finsku početkom travnja očekuju parlamentarni izbori, pa dio analitičara smatra da želi dovršiti proces pridruživanja do tog datuma. Za članstvo je glasalo 184 parlamentaraca, a protiv je bilo njih 7.

Pročitajte i ovo Bodljikava žica na granici Ograda duga 200 kilometara Oštra poruka Rusiji: Jedna europska zemlja počela postavljati bodljikavu žicu na granici

Pročitajte i ovo Ilustracija stranke jednostrane Finska žuri u NATO bez Švedske: "Mogao bih zbog praktičnih razloga i pričekati, ali ne iza 2. travnja"

Turski predsjednik Tayyip Erdogan rekao je da je njegova zemlja spremna primiti Finsku, ali da za Švedsku i dalje smatra da pruža utočište pripadnicima terorističkih skupina.

I Finska i Švedska još uvijek čekaju odobrenje Mađarske čiji je parlament počeo raspravljati o toj temi u srijedu te bi mogao održati glasanje kasnije u mjesecu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene