Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Finska: Stranka centra pobijedila za jedno mjesto

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stranka centra finskog premijera Mattija Vanhanena tijesno je na parlamentarnim izborima pobijedila oporbenu konzervativnu Nacionalnu koaliciju.

Stranka centra osvojila je 23,1 posto glasova birača ili 51 zastupničko mjesto u parlamentu, a konzervativci 22,3 posto, odnosno 50 mandata.

Pročitajte i ovo Ivica Puljak, gradonačelnik Splita Moguća koalicija s DP-om? Puljak za Dnevnik Nove TV: "Prvi cilj je maknuti HDZ, a potom od Hrvatske napraviti modernu europsku zemlju" Ruska podmornica kriza u Europi Ozbiljno upozorenje iz središta Europske unije: “Rusija se priprema za dugi sukob sa Zapadom”

Kako je u Finskoj tradicija da najjače stranke formiraju vladu,
vjerojatna je nova vladajuća koalicija centra i konzervativaca s
premijerom iz pobjedničke stranke..

Vanhanenova stranka je dosad zemljom vladala u koaliciji sa
socijaldemokratima koji su ove izbore završili na trećem mjestu s 45 zastupničkih mandata. Finski SDP je tako postao velikim gubitnikom ovih izbora jer je ta stranka od 1962. ili pobjeđivala ili bila na drugom mjestu.

"Rezultat je jasan. Mi smo broj jedan", rekao je Vanhanen svojim pristašama u nedjelju navečer.

Šef konzervativaca Jyrki Katainen, čija je stranka značajno
napredovala u odnosu na prošle izbore, izjavio je da je Nacionalna koalicija zaslužila mjesto u vladi. "Ovo je ogroman uspjeh. Bilo bi jako čudno da ostanemo izvan vlade", rekao je Katainen.

Na izborima za novi saziv Eduskunta, jednodomnog parlamenta s 200 članova koji ove godine slavi stotu obljetnicu od prvog saziva, bilo je upisano oko 4,29 milijuna birača.

Odaziv je bio slabiji nego na parlamentarnim izborima 2003. i
iznosio je 67,8 posto, jer birači ljevice nisu izašli na birališta kao prije. 

Većina kojoj istječe mandat može se pohvaliti gospodarskim uspjesima koji su među najvećima u eurozoni, sa stopom rasta koja je lani bila najveća u zadnjih deset godina (5,5 posto) i stopom nezaposlenosti najnižom u zadnjih petnaest godina (oko 7,5 posto).

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene