Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Finska je odobrila gradnju nuklearke Fennovoime, ali pod uvjetom koji se mora ostvariti do idućeg ljeta.


Finska vlada prihvatila je uz određene uvjete ponudu finsko-ruske tvrtke za gradnju nuklearke na sjeveru zemlje, nakon čega su Zeleni izišli iz vlade i oslabili vladajuću koaliciju.

Vezani članci Plenković i Novaković (Foto: Pixsell) Povjerenstvo za sukob interesa ljuto zbog medijskih istupa o putu u Helsinki: "Konzultirat ćemo se s međunarodnim institucijama" Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Plenković o slučaju Damira Škare: "O njegovom statusu u stranci odlučit će stranačka tijela. Svaki slučaj nasilja smo osudili i sankcionirali"

Gradnju elektrane od 1200 megavata, u vlasništvu ruske državne tvrtke Rosatoma i 40-ak finskih tvrtaka, još treba odobriti parlament, što se čini izglednim budući da bi većina zastupnika četiriju najjačkih stranaka taj projekt trebala poduprijeti.

Vlada je s deset glasova 'za' i sedam 'protiv' odobrila projekt, nakon čega su Zeleni najavili da će izići iz koalicije kojoj je do izbora u travnju 2015. ostalo još sedam mjeseci mandata.

Nakon izlaska desetero Zelenih, u koaliciji će ostati četiri stranke sa slabom parlamentarnom većinom od 102 zastupnika, nasuprot 98 oporbenih zastupnika.

FOTO Ovako nakon 3 godine izgleda unutrašnjost nuklearke u Fukushimi

"Jasno da je situacija sada izazovnija u smislu donošenja odluka... Ovo se rijetko događa u finskoj politici, ali ne želim dramatizirati. Moramo biti oprezni i raditi kao tim", rekao je na konferenciji za novinare premijer desnog centra Alexander Stubb.

Zeleni iz vladajuće koalicije izlaze u trenutku kada finsko gospodarstvo pokušava ostvariti rast nakon pada industrije papira te ukrajinske krize zbog koje je smanjen izvoz.

Gradnja nuklearke Fennovoime ipak nije sigurna jer je vlada postavila uvjet da do idućega ljeta finski udio u vlasništvu mora biti 60 posto.

U ovome trenutku finski suvlasnici imaju 52 posto dionica, a Rosatom, koji bi trebao isporučiti nuklearni reaktor, 34 posto. (HINA)

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook