Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ključnih nekoliko tjedana

Što će reći Rusi? Finci ozbiljno razmatraju pristupanje NATO savezu, obavještajne agencije zabrinute

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najnovija anketa novina Helsingin Sanomat pokazuje da 61% Finaca podržava punopravno NATO članstvo. I dok se finske vlasti pripremaju započeti službene parlamentarne rasprave na tu temu, njihove obavještajne agencije strahuju od potencijalnog ruskog odgovora.

Podršku za ulazak Finske u NATO savez do sada je izražavalo između 20 i 25 posto Finaca. Međutim, od kad je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, ta je brojka naglo skočila, kako pokazuju ankete novina Helsingin Sanomat. I dok se finske vlasti pripremaju započeti službene rasprave na tu temu, njihove obavještajne agencije upozoravaju na potencijalni odgovor Rusije.

Finska sigurnosno-obavještajna agencija Supo izjavila je kako bi Rusija mogla iskoristiti već dobro poznate taktike, poput ucjenjivanja političara, ali i modernije pristupe, koristeći lažirane videosnimke kako bi pokušala utjecati na rasprave. "Finsko društvo treba biti spremno na ruske mjere, kojima će pokušati utjecati na donošenje odluka vezanih za pristupanje NATO-u", napomenuo je direktor Supoa Antti Pelttari u najnovijem godišnjem sigurnosnom izvješću.

Pročitajte i ovo NATO vojnici (Foto: Dnevnik.hr) Čeka se poziv NATO-a Zbog ruske prijetnje Danska na raspolaganje stavila dodatnih 800 vojnika za baltičke zemlje

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Šetali do ruske ambasade FOTO U centru Beograda prosvjed protiv NATO-a i podrške Rusiji: ''Marš iz Srbije! Ne treba nam Unija''

"Vlasti moraju osigurati uvjete za cjelovitu i iskrenu raspravu bez zastrašivanja, u kojoj strane vlasti neće moći utjecati na sigurnosne odluke Finske", nadodao je. Sigurnosno izvješće upozorava novinare da bi mogli postati mete ucjene ili klevete, te naglašava finskim poduzećima da poduzmu "najviše moguće" mjere oko internetske sigurnosti, prenosi Euronews.

"Supo smatra vrlo vjerojatnim da će Rusija proširiti svoje cyber i informacijske operacije prema zapadu. Samim time, očekujemo porast broja operacija koje će ciljati Finsku u idućih nekoliko mjeseci". Također, strahuju od povećanja broja napada koji će ciljati finsku energetsku infrastrukturu.

Podrška za NATO članstvo naglo skočila

Otkad je Rusija napala Ukrajinu u veljači 2022., javna podrška za finsko pristupanje NATO savezu naglo je porasla.

Finski predsjednik Sauli Niinistö priznao je kako bi finski pokušaj službenog pristupanja NATO savezu mogao izazvati žestok odgovor Rusije, uključujući kršenje njihovog teritorijalnog integriteta i nedopuštenih ulazaka u finski zračni prostor. Međutim, postane li Finska dio "NATO obitelji", što uključuje sigurnost koju pruža Članak V, to bi uvelike utjecalo na sprječavanje bilo kakve potencijalne agresije, nadodao je. 

Finska je vlada odbila mogućnost "iznimnog" pristupanja NATO savezu, ali aktivno su zadnjih mjesec dana provodili političke konzultacije vezane za tu temu. Eventualne parlamentarne rasprave neće se održati prije objavljivanja novog strateškog pregleda njihovog sigurnosnog položaja, što se očekuje početkom travnja.

"Imamo mnogo iskustva s ruskim uplitanjem, bilo da se radi o općenitim kampanjama širenja dezinformacija, nepravednim sankcijama koje testiraju otpornost našeg društva ili ciljanim tokovima azilanata na određenim točkama duž naše granice", napomenuo je Anders Adlerkreutz, skupni vođa Švedske pučke stranke, jedne od pet stranaka koje sačinjavaju vladajuću koaliciju u Finskoj. "Međutim, kad god je Rusija zaprijetila Finskoj da će požaliti bilo kakav pokušaj pristupanja NATO-u, podrška za pristup savezu porasla je", dodao je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene