Obavijesti Video Pretražite Navigacija
potez slovačke predsjednice

Fico dobio mandat za formiranje slovačke vlade: "Razumijem da su izborni rezultati povezani s raznim brigama"

Robert Fico
Robert Fico Foto: Afp
Pobjednik izbora u Slovačkoj Robert Fico dobio je u ponedjeljak mandat za sastavljanje nove vlade nakon što je doveo svoju stranku SMER-SSD do pobjede obećanjima da će prekinuti vojnu pomoć Ukrajini.

"Razumijem da su izborni rezultati povezani s raznim brigama za mnoge ljude", rekla je slovačka predsjednica Zuzana Caputova, koja je Ficu dodijelila mandata za sastavljanje vlade.

Međutim, "zadatak šefa države je poštivanje rezultata demokratskih izbora", ustvrdila je slovačka predsjednica, i sama bivša dužnosnica drugoplasirane, liberalne stranke Progresivna Slovačka (PS).

Fico je vodio kampanju na retorici koja bi Slovačku, članicu Europske unije i NATO-a, približila Mađarskoj kao zemljama EU-a koje osporavaju konsenzualnu podršku bloka Ukrajini protiv Rusije. No činjenica je da će mu trebati druge stranke za formiranje koalicije pa bi to moglo spriječiti bilo kakav politički obrat.

Proruski Fico i njegova stranka SMER-SSD osvojili su gotovo 23 posto glasova u subotu, a liberalni protukandidat, stranka Progresivna Slovačka (PS), osvojila je 18 posto.

Očekuje se da će se Fico obratiti HLAS-u (Glasu), proeuropskoj stranci koja se odvojila od SMER-a 2020., a najvjerojatnije i proruskoj Slovačkoj nacionalnoj stranci (SNS), koja je dobila 5,6 posto podrške birača, kako bi se oformila većinska koalicija.

HLAS, na čelu s Ficovim bivšim kolegom i premijerom Peterom Pellegrinijem, mogao bi izvršiti umjereni utjecaj u vladi SMER-a ili podržati potencijalnu koaliciju koju predvodi PS ako propadnu pregovori sa SMER-om.

Pročitajte i ovo Predsjednik Zoran Milanović Stigao na Hvar Milanović o kupnji francuskih aviona: "To je stvar prestiža, ali je skupo. Izgledaju sjajno i služit će nekima kao predizborna platforma"

Iako je u oporbi bio nastrojen protiv Zapada, analitičari kažu da Fico može biti pragmatičan, što se pokazalo dok je kao premijer uveo Slovačku u eurozonu i izbjegao velike sukobe sa saveznicima.

Fico je najavio da će prekinuti isporuke vojne pomoći Ukrajini, koja graniči sa Slovačkom na zapadu, kao i da je isporuka naoružanja produljila rat.

Fico je ponovio u nedjelju da podržava humanitarnu pomoć i pomoć u obnovi Ukrajine, ali ne i vojnu. Pozvao je na mirovne pregovore, čime je zauzeo sličan stav kao mađarski premijer Viktor Orban. Ukrajina i zapadni saveznici su protiv toga i tvrde da bi to samo ohrabrilo Rusiju.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene