Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Fakuda, novi japanski premijer

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Umjereni konzervativac Yasuo Fukuda izabran je za novog japanskog premijera, a time je otvoren put za sastavljanje vlade i njezino suprotstavljanje oporbi koja želi prijevremene parlamentarne izbore.

Vladajuća Liberalno-demokratska stranka izabrala je 71-godišnjeg Fukudu za svog čelnika u nadi da će on vratiti ugled stranci nakon godine skandala i izbornog poraza pod vlašću Shinza Abea koji je iznenada podnio ostavku 12. rujna.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Anketa Dnevnika Nove TV Vjerujete li da će s novom Vladom biti bolje? Pogledajte kako ste glasali Andrej Plenković Ministromat Osvanula nova stranica maštovitog naziva: "Pričekajte svoj red. Isplati se, zna se!"

Gornji dom japanskog parlamenta, koji kontrolira oporba, glasovao je za 65-godišnjeg Chiroa Ozawu, čelnika glavne oporbene Demokratke stranke, ali budući da Donji dom ima zadnju riječ, a u njemu LDP ima većinu, za premijera je izabran Fukuda.

Fukuda, koji bi kasnije tijekom dana trebao izabrati članove vlade, rekao je da želi razmotriti važna politička pitanja da demokratima i drugim oporbenim strankama. 

>> Shinzo Abe ispričao se naciji zbog iznenadne ostavke

Međutim, Ozawa je ponovio poziv za prijevremene izbore za Donji dom parlamenta kako bi se vidjela 'volja naroda'.

Japanski mediji javljaju kako će Fukuda vjerojatno zadržati u svojoj vladi većinu ministara, a za ministra vanjskih poslova već je izabrao Masahikoa Komuru.

Komura, koji je prije obnašao dužnost ministra obrane, zamijenit će Nobutaku Mahimuru, a novi ministar obrane bit će Shigeru Ishiba.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene