Obavijesti Video Pretražite Navigacija
99,7 POSTO GRAĐANA REKLO 'DA'

Dodik: Ovaj dan je primjer odlučnosti naroda u RS i spada u povijesne. RS je država!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema neslužbenim rezultatima referenduma u Republici Srpskoj, na kojem su se građani tog bosanskohercegovačkog entiteta mogli izjasniti žele li da se 9. siječnja nastavi obilježavati kao dan RS ili ne, više od 90 posto građana RS glasalo je za opciju 'da'.

23.25 - Prema podacima sa 71 posto glasačkih mjesta na referendumu koji je u nedjelju održan u Republici Srpskoj gotovo svi koji su sudjelovali u tom izjašnjavanju dali su potporu obilježavanju 9. siječnja kao entitetskog praznika.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna RS opet stvara tenzije BiH: Ustavni sud žrtva predizbornih nadmetanja? Slika nije dostupna Pokazala anketa BiH: Većina Hrvata bi treći entitet, a čak dvije trećine Srba odcjepljenje

Predsjednik povjerenstva za provedbu izbora Siniša Karan kazao je novinarima kako je od 425.715 glasačkih listića prebrojanih do 22 sata pozitivan odgovor na postavljeno referendumsko pitanje sadržavalo njih 99,7 posto.

Karan nije iznio precizne podatke o izlaznosti no potvrdio je kako je ona bila veća od 50 posto što je zakonska pretpostavka da bi ovo izjašnjavanje bilo važeće.

Pravo sudjelovanja na referendumu imalo je nešto više od 1,2 milijuna građana.

Konačne rezultate referenduma provedbeno povjerenstvo, kako je najavio Karan, objavit će u ponedjeljak u 12 sati.

Referendum u RS-u imao je karakteristike jednonacionalnog izjašnjavanja jer Bošnjaci i Hrvati na njemu nisu sudjelovali.

Bošnjački dužnosnici u tijelima vlasti u izjavi lokalnim medijima u BiH izrazili su sumnju u vjerodostojnost objavljenih podataka o izlaznosti svjedočeći kako je na terenu zapravo bilo malo zanimanje za glasovanje.

"Daleko manja je izlaznost na referendum nego što to povjerenstvo za provedbu referenduma predstavlja. Cijeli dan sam na prostoru entiteta RS-a i nigdje nisam vidio da idu ljudi u većem broju na taj referendum", izjavio je Mihnet Okić, predsjednik kluba hrvatsko-bošnjačke koalicije "Domovina" u Narodnoj skupštini RS kako ga citira portal Klix.

22.50 - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u nedjelju je ocijenio potpuno uspjelim referendum koji je proveden u tom entitetu o danu RS-a 9. siječnju te kazao kako ne treba isključiti slično izjašnjavanje o "statusu RS-a" kada za to dođe vrijeme.

"Ovo je bio referendum o danu RS ne o statusu", kazao je Dodik na konferenciji za medije u Banja Luci koju je "začinio" verbalnim napadima i uvredama na račun novinara koja su mu postavljali pitanja koja nisu bila po njegovu ukusu.

Ljutito je odgovorio na pitanje hoće li biti referenduma o otcjepljenu RS istaknuvši kako to stoji u programskim dokumentima njegovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

"Kada dođe vrijeme razgovarat ćemo na tu temu. Hoćemo li odlučiti ili nećemo ne trebaju drugi procjenjivati", kazao je Dodik dodajući kako je uvjet da se referendum o otcjepljenju RS od BiH ne održi vraćanje tom entitetu ovlasti koje su mu navodno oduzete od 1995.

Na pitanje što misli o najavama kaznenog progonona zbog nepoštivanja odluka Ustavnog suda BiH koji je 9. siječnja proglasio neustavnim praznikom a potom zabranio sam referendum, Dodik je kazao kako time nije zastrašen te kako ne vjeruje da će to toga doći.

"Ja se naravno ne plašim", kazao je Dodik dodajući kako ga "baš zanima" što će uslijediti u narednim danima jer, po njegovu sudu, u provedbi referenduma nema elemenata nikakvog kaznenog djela.

"Najbolji odgovor na sve tvrdnje (Bakira) Izetbegovića dan je širom RS", kazao je Dodik pozivajući se na rezultate referendumskog izjašnjavanja na kojem je nakon prebrojavanja trećine glasova skoro 100 posto bilo za 9. siječnja kao dan entiteta.

Ustavni sud BiH je nazvao insitucijom "bez javne kontrole" ustvdivši kako je donio "katastrofalne odluke".

"Ovdje se radi o sudu koji provodi političko nasilje", kazao je Dodik komentirajući sudske odluke.

Ustvrdio je kako BiH i dalje funkcionira isključivo temeljem intervencije međunarodnog čimbenika koji opet, po njegovim rječima, prijeti silom.

"Izražavam zadovoljstvo danom koji će nedvojbeno ući u povijest RS. Mnogi će se pozivati na ovaj dan kao primjer odlučnosti", kazao je Dodik osvrčući se na ogromnu potporu onih koji su izašli na referendum nastavku obilježavanja 9. siječnja kao dana RS.

22.05 - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik se zahvalio građanima koji su izašli na referendum.

''Ovaj dan je primjer odlučnosti naroda u RS i spada u povijesne'', dodao je Dodik. ''Ovo nije bio inat, nego reakcija. Dobro smo se uvježbali i svaki put kod sličnih poteza, kao što je presuda Ustavnog Suda, mi ćemo reagirati na ovaj način'', zaprijetio je Dodik.

Dodik je poručio da su Srbi imali slobodu samo onda kada su imali državu, a u suprotnom su završavali u jamama Jasenovca i na drugim stratištima.

"Sloboda je Srbima bila garantirana onda kad su imali državu. Zato je Republika Srpska kao država važna. RS je država. RS je u Daytonski mirovni sporazum i BiH unela svoj teritorij, efektivnu vlast i narod koji je htio Republiku. To su kriteriji za državu", rekao je Dodik, preneo je Klix.ba.

O tome je, kaže, učio u školi i dodao da je građanima RS dovoljna Srpska.

"Mi smo za Dayton, ali nismo za to da nam netko kaže kako treba nešto da učinimo", kazao je Dodik.

Dodik je zatim došao u Narodnu skupštinu RS nakon što su objavljeni prvi neslužbeni rezultati referenduma o Danu Republike Srpske.

Dodika je dočekala premijerka RS Željka Cvijanović s ministrima, a potom su se uputili u skupštinski restoran.

21.20 - "Prema podacima sa 30 posto mjesta na kojima je glasovalo 154 tisuće birača njih 99,8 posto odgovorilo je "da" na postavljeno pitanje", izjavio je u oko 21 sat Banjoj Luci predsjednik povjerenstva za provedbu referenduma Siniša Karan.

Prebrojavanje glasačkih listića je nastavljeno i prije ponoći bit će objavljeni rezultati s više od 50 posto od 1885 biračkih mjesta.

21.00 - Predsjednica vlade RS-a Željka Cvijanović prije objave prvih rezultata glasovanja izjavila je kako je sretna jer je taj entitet dokazao kako je u stanju izvesti i organizirati referendum naznačivši kako će to biti praksa za kojom će se posezati i ubuduće.

Pojasnila je kako će nakon ovog referenduma vlada RS-a redložiti izmjene zakona o entitetskim praznicima kojima će se definirati kako 9. siječnja kao dan RS-a neće biti obavezno proslavljati odnosno kako ga neće morati obilježavati oni koji to ne žele.

Cvijanović drži kako će to biti dovoljno da bi se formalno ispoštovao pravorijek Ustavnog suda BiH iako je on izrijekom 9. siječnja, datum kada je 1992. dio zastupnika Srba proglasio tzv. republiku srpskog naroda, označio neustavnim praznikom jer diskriminira Hrvate i Bošnjake kao pripadnike konstitutivnih naroda u RS.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik je nakon glasovanja na referendumu u Laktašima kod Banje Luke otputovao u istočnu Bosnu gdje je na Sokocu posjetio psihijatrijsku bolnicu a potom je otišao na Pale na predizborni skup zahvalivši svima koji su izašli na glasovanje. Tamo je ponovio tezu kako je RS država dodajući kako je bosanskim Srbima to jedina brana od ponavljanja Jasenovca.
"Sama sloboda je Srbima bila garantirana onda kad su imali državu. Zato je Republika Srpska kao država važna. RS je država", rekao je Dodik.

19.00 - Zatvorena su biračka mjesta na referendumu u Republici Srpskoj. Od 21 sat očekuju se prvi rezultati.

18.50 - Na referendumu koji se u nedjelju provodi u Republici Srpskoj do 17 sati je glasovalo oko 625 tisuća birača, podaci su koje je objavilo entitetsko povjerenstvo za provedbu referenduma.

Predsjednik povjerenstva Siniša Karan kazao je kako je riječ o izlaznosti koja premašuje 50 posto odnosno točno 51,7 posto registriranih birača što je po zakonu nužno kako bi referendum uspio.

Na biračkom popisu kojega su sastavile vlasti RS je točno 1.291.399 birača no ti se podaci ne podudaraju s onima sadržanim u jedinstvenom biračkom popisu za BiH koji je u posjedu državnog Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) i koje nije dopustilo uporabu tog popisa za provedbu referenduma.

Entitetski javni servis RTRS cijelog je dana emitirao spotove i domoljubne pjesme uz poruku "Srpska te treba" pozivajući na što masovniji izlazak na glasovanje. Slična agresivna promidžba trajala je više od tri tjedna.

Glasačka mjesta u RS i inozemstvu zatvaraju se u 19 sati a od 21 sat očekuju se prvi rezultati referenduma na kojemu su se stanovnici RS izjašnjavali žele li da se 9. siječnja obilježava i slavi kao dan RS, datum kada je 1992. dio zastupnika Srba iz skupštine tadašnje SR BiH proglasio tzv. republiku srpskog naroda.

Taj je praznik Ustavni sud BiH proglasio nezakonitim smatrajući da diskriminira Hrvate i Bošnjake, a zabranio je i provedbu referenduma pa bi naredni korak mogla biti reakcija Tužiteljstva BiH. Neprovođenje odluka Ustavnog suda BiH u toj je zemlji kazneno djelo za koje se može dobiti od šest mjeseci do pet godina zatvora.

No zbog takvih kaznenih djela u Bih još nitko nije osuđen a na provedbu i dale čeka gotovo 90 odluka Ustavnog suda.

17.02 - Iz Banja Luke za Vijesti Nove TV javila se Ivana Petrović, urednica vanjske poltiike.

'Po meni postoje dva moguća scenarija raspleta. Prvi je onaj da Visoki predstavnik suspendira referendum i krene u veliku smjenu dužnosnika RS, što bi bio prvi put nakon što je iste takve smjene provodio Visoki predstavnik Paddy Ashdown. U tom bi slučaju odgovor iz Banja Luke bio žestok. Oni bi sigurno povukli svoje zastupnike iz parlamentarne skupštine, svog člana predsjedništva, svoje vojnike, svoje obavještajce i sve svoje ljude koji su u zajedničkim strukturama države BiH i taj scenarij bi u svakom slučaju bio poguban za sve jer bi sigurno zemlju doveo, neću reći uveo u dezintegraciju, ali doveo do ruba moguće dezintegracije.

Drugi mogući scenarij je da Visoki predstavnik, međunarodna zajednica, Vijeće za provedbu mira, oštro danima kritiziraju i Milorada Dodika i ovaj referendum koji je proveden protuustavno, nelegalno, da bude mnogo galame a ni za što i da se za tjedan dana nakon što se izbori provedu, taj referendum zaboravi. U tom slučaju također gube sve strane. Nijedna iz toga neće izaći neokrznuta, od Visokog predstavnika, preko Dodika, Izetbegovića, a najviše do Ustavnog suda BiH', rekla je Petrović.

16.35 - Izlaznost na referendumu u Republici Srpskoj do 15 sati iznosila je 484.328 glasača, odnosno 39,65 posto, javlja Dnevni Avaz.

Iz MUP-a Republike Srpske kažu kako za sada nije zabilježen niti jedan incident prilikom glasanja.

15.25 - Prema podacima sa 89.95 posto glasačkih mjesta koja obuhvaćaju 89.91 posto svih registriranih glasača u RS do 13 sati glasovalo je 372.280 glasača, odnosno 30.48 posto svih registriranih glasača.

Najveća izlaznost je zabilježena u Kalinoviku (50.91 posto), Istočnom Starom Gradu (49.50 posto), Trnovu (47.65 posto), Berkovićima (46.99 posto) i Kupresu (46.51 posto), javlja Dnevni Avaz.

Ministar unutarnjih poslova RS Dragan Lukač rekao je da je situacija na teritoriju RS sigurna i da nema nikakvih problema.On je istakao da su pojedina glasačka mjesta spojena, pogotovo tamo gdje je većinsko stanovništvo bošnjačko koje je unaprijed istaknulo da neće izaći na referendum.

12.30 - Na referendumu je do podneva glasovalo 215 tisuća registriranih birača odnosno 17,68 od 1,2 milijuna registriranih osoba s pravom glasa.

Pokazalo se kako je manjkav alternativni birački popis kojega su sačinile vlasti u RS-u nakon što im je Središnje izborno povjerenstvo (SIP) uskratilo pravo korištenja središnjeg biračkog popisa. Tako je Mladen Bosić, predsjedatelj Zastupničkog doma državnog parlamenta, morao glasovati nepotvrđenim listićem jer njegova imena nije bilo na tom popisu na glasačkom mjestu predviđenom za općinu u kojoj živi.

Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić je reagirao na incident koji se zbio u mjestu Kula kod Gacka u istočnoj Hercegovini, gdje su Bošnjaci prosvjedovali zbog otvaranja glasačkog mjesta za referendum kojega drže nelegalnim.

'Situacija do koje je jutros došlo u Kuli kod Gacka pokazuje da su policija i institucije u ovom entitetu željele da nešto na silu nametnu Bošnjacima. Činjenica je da je tamo građanima Bošnjacima poručivano 'ne možete slušati Ramiza Salkića, već raditi kako vlast hoće' jasno pokazuje koju silu i represiju vlast provodi na prostoru ovog entiteta", izjavio rekao je Salkić.

On je pozvao sve Bošnjake u RS da ostanu pribrani ali i da ne odustanu od borbe za svoje prava.

"Nećemo dopustiti da nam određuju naša pravila života niti ćemo hodati pognute glave na prostoru ovog entiteta. BiH je bila i prije i bit će i poslije ovog referenduma. Nju nisu uspjeli podijeliti ni mnogo jači od Milorada Dodika", kazao je Salkić.

11.05 - Najviši dužnosnici bosanskih Srba glasovali su na referendumu, a predsjednik RS-a Milorad Dodik pozvao je sve koji na to imaju pravo da izađu na birališta.

Član Predsjedništva BiH MLaden Ivanić glasovao je u Banjoj Luci, a novinarima je kazao kako u referendumu ne vidi ništa sporno unatoč odluci da ga je zabranio Ustavni sud BiH.

Dodao je kako će konačni ishod biti taj da će se 9. siječnja nastaviti obilježavati kao enitetski praznik, a oni koji ga ne žele obilježavati neće to ni morati. Ivanić se odlučno ogradio od mogućnosti da se u RS-u nastave organizirati i drugi referendumi, kako to najavljuje Dodik, uključujući onaj o otcjepljenju RS od BiH.

Srpski član Predsjedništva BiH je ocijenio kako bi to predstavljalo avanturu u kojoj on ne želi sudjelovati.

10.34 - Prema podacima povjerenstva za provedbu referenduma, tijekom glasovanja zabilježen je jedan izgreda i to u mjestu Kula kod Gacka u istočnoj Hercegovini gdje žive pretežito Bošnjaci. Skupina Bošnjaka tamo je blokirala pristup jednom biračkom mjestu pa je, po riječima Siniše Karana, predsjednika povjerenstva, iz 'tehničko-sigurnosnih razloga došlo do spajanja dva glasačka mjesta'.

'Smatralo smo kako je to najbolja odluka u ovom trenutku da ne remetimo glasački proces', dodao je Karan. Ustvrdio je kako je unatoč tom izgredu ukupna sigurnosna situacija 'izvanredna'.

10.20 - Predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik SDA Bakir Izetbegović istaknuo je u razgovoru za Dnevni Avaz da je današnji referendum u entitetu Republika Srpska (RS) 'eskalacija samovolje predsjednika entiteta RS Milorada Dodika'.

Također Izetbegović moli povratnike u RS da ne nasjedaju na provokacije kao i da ne napuštaju svoje domove.

Na ulicama se mogu vidjeti policajci naoružani dugim cijevima zbog obavještajnih informacija koje potvrđuju postojanje sigurnosnih prijetnji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene