Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Credit Suisse objavili

CRNE PROGNOZE Priželjkujete kraj globalizacije? Ovo su posljedice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pomnom pristupu globalizaciji i njezinom razvoju pozabavio se Credit Suisse. Njihove predikcije o tome što nas u budućnosti čeka, radije bismo odgodili - za dugo.

Kompanija za financijsko savjetovanje klijenata Credit Suisse objavila je studiju u kojoj predviđa kraj globalizacije te što bi se moglo dogoditi uslijed toga, piše Business Insider.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 260 milijardi franaka Švicarska osigurala trećinu BDP-a za spašavanje Credit Suissea: "Zašto koriste javni novac da bi spasili banku za ultrabogate?" Credit Suisse Sada je službeno Slamka spasa: Najveća švicarska banka kupuje i spašava Credit Suisse!

Globalizacija moćno utječe na ekonomije i društva diljem svijeta, stoji u studiji. No, u posljednjim godinaama, put kojim globalizacija korača, pun je prepreka i veoma je nejasan, navode.

Papa: U globalizaciju trebaju biti uključeni svi, ne samo oni razvijeni

U studiji koju su objavili, istaknuli su kraj brojnih potencijalnih posljedica globalizacije, kao što je smanjen uvoza i izvoza hrane. Napominju da, iako se kraj globalizacije može činiti zastrašujući, još smo daleko od njega. A kada dođe, evo što bi nas moglo očekivati:

Promijenit će se interakcija među ljudima

'Još smo daleko od istinski globalizirane digitalne sfere. Kulturne, lingvističke i povijesne barijere snažno razdvajaju internet. To nije vjerojatan scenarij, ali digitalne interakcije mogle bi kontakte s drugim dijelovima svijeta učiniti manje važnima ', stoji u studiji Credit Suisse.

Manje trgovine i suradnje među nacijama

Posljedica tehnologije 3D printanja mogla bi biti lakša i jeftinija proizvodnja roba i usluga na domaćem terenu. To bi moglo značiti manje trgovine i manje interakcije među zemljama i njihovim kompanijama.

Države bi također mogle izabrati povećati barijere u trgovanju kroz tarife. 'Također primjećujemo relativno povećanje u nadmetanju netarifnih barijera, naročito nakon osnivanja WTO-a 1995. Kao indirektna barijera za trgovanje i WTO je potencijalna prijetnja globalizaciji zajedno s trgovinskim sankcijama', napisali su u izvještaju.

Ratovanje uz pomoć robota

Rastući sektor automatizacije mogao bi dovesti do korištenja samo robota u bitkama, što bi smanjilo broj žrtava. Također bi u skladu s tim ratovanje bilo jeftinije, jer su roboti zamjenjiviji nego ljudi, a samim tim bi ih bilo i više. To bi pak dovelo do veće globalne nestabilnosti.

Internetska sigurnost mogla bi biti veća, ali to donosi više ograničenja

Zbog rastuće prijetnje cyber špijunaže, države bi mogle pokušati izolirati svoje nacionalne mreže kao što je to učinila Sjeverna Koreja.

Države u razvoju kao što su Iran i Kina trenutačno su mnogo strože oko kontroliranja interneta nego što su to razvijenije države.

Pretilost i pothranjenost

'Sigurnost hrane u obliku prehrambenih zaliha i individualnog pristupa hrani mogle bi postati veliki politički problem, naročito u najnesigurnijim i najranjivijim državama', smatra Credit Suisse.

Sve će se veći broj ljudi, prema njihovom predviđanju, u razvijenijim zemljama boriti s pretilosti, dok će nerazvijenije zemlje suočavati sve više neuhranjenosti stanovnika.

Ratovi valutama

Mogući scenarij iz budućnosti jest ratovanje valutama, odnosno korištenje valuta u svrhu ekonomskog rata.

'Posljednji izvještaj MMF-a, na rezerve FX, upućuju na to da više od 62% poznatih alociranih rezervi u američkim dolarima, udio koji je konstantan od pojave eura 1999.', piše u studiji.

Dok nastavak globalizacije označava manji trošak kapitala, kraj globalizacije naviješta suprotno.

Sve veći društveni razdori

Kraj globalizacije mogao bi dovesti do povećanog siromaštva i društvenih razdora, prema američkom Nacionalnom odjelu za ekonomska istraživanja.

Sažetak rizika:

1. Tokovi trgovine i financija: barijere u trgovanju i povećanje protekcionizma

2. Tržišta: fragmentacija, porast cijene kapitala

3. Valute: ratovi valutama

4. Ekonomski rast: sporiji, šokovi dugovima, nejednakost

5. Korporacije: nacionalne, antimultinacijonalne

6. Globalna vladavina: otvoreni konflikti, geopolitički vojni sukobi, klimatski događaji.

7. Oblici Vlada: ukidanje prijelaza na demokraciju

8. Protok ljudi: slom migracije, društveno isključivanje migranata

9. Društveni i ljudski razvoj: povećanje siromaštva i društveni nemiri. Porast antiglobalizacijskih pokreta.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene