Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tri desetljeća nakon usvajanja Konvencije UN-a protiv mučenja gotovo polovica stanovništva diljem svijeta strahuje da bi mogla postati žrtvom mučenja ako završi u pritvoru, navodi se u izvješću Amnesty Internationala.


Amnesty je anketirao 21.000 ispitanika u 21 zemlji i otkrio da je zabrinutost zbog mučenja najveća u Brazilu i Meksiku, gdje je 80 posto, odnosno 64 posto ljudi reklo da bi strahovalo od mučenja u slučaju da budu uhićeni.

Vezani članci Ilustracija Silovanje, prisilni abortusi, moraju puzati, jedu insekte: Stravični detalji života u zatvorima najzatvorenije zemlje na svijetu Slika nije dostupna Donosimo 4 važne stvari iz Moody'sove velike usporedne analize Hrvatske i Srbije

Najmanje strahuju Australija i Britanija, gdje 16, odnosno 15 posto stanovnika, strahuje od mučenja.

'Iako su vlade zakonom zabranile tu neljudsku praksu... mnoge od njih provode mučenja ili ga olakšavaju u praksi', navodi Amnesty u novom izvješću.

Čak 44 posto ispitanika strahuje da bi bili izloženi torturi u svojim zemljama u slučaju uhićenja.

VIDEO Ove je pjesme CIA koristila za ispitivanje zatvorenika u ratu protiv terorizma?!

Četiri od pet ispitanika žele jasne zakone za sprječavanje torture, a 60 posto podržava ideju da mučenje nije opravdano ni u kojim okolnostima. Međutim, većina ispitanih u Kini i Indiji smatra da bi ponekad tortura mogla biti opravdana.

Amnesty navodi da je 155 zemalja ratificiralo Konvenciju protiv mučenja, pokrenutu prije 30 godina, ali da mnoge vlade i dalje ne ispunjavaju preuzete obveze.

'Tri desetljeća od Konvencije i više od 65 godina od Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, mučenje ne samo da je živo, nego cvate', upozorava Amnesty u izvješću 'Mučenje u 2014. - 30 godina prekršenih obećanja'.

Organizacija navodi da je dobila podatke o torturi u više od 140 zemalja, a izvješće daje primjere od Nigerije do Meksika i Ukrajine.
Osumnjičeni pripadnici islamističkih skupina u najvećoj su opasnosti da budu mučeni u zemljama središnje Azije i Rusije, kaže AI.

Organizacija navodi i da je proteklih godina Ukrajina bila 'najgori prijestupnik' među bivšim sovjetskim republikama.

Što se tiče Afrike, ondje tortura 'buja', a samo je 10 od 55 zemlja tog kontinenta usvojilo zakone kojima se ona kažnjava.

'Afričke vlade još moraju priznati da imaju problem, a tek ga onda početi rješavati', ističe Amnesty.

Amnesty najavljuje da će u idućem razdoblju njegov angažman biti posebno usmjeren na pet zemalja u kojima je mučenje učestalo - Meksiko, Filipine, Maroko sa Zapadnom Saharom, Nigeriju i Uzbekistan.

Organizacija je pozvala države da prekinu zlostavljanje, da pritvorenima omoguće medicinsku i pravnu pomoć i provedu bolji nadzor zatvora. Također pozivaju vlasti da prekinu politiku nekažnjavanja torture i neovisno istraže slučajeva mučenja.

'Prije 30 godina AI je vodio svjetsku kampanju protiv zlostavljanja koja je rezultirala Konvencijom UN-a. Otad je ostvaren velik napredak, ali je obeshrabrujuće to što je i danas potrebna svjetska kampanja kako bismo osigurali da će ta obećanja biti ispunjena', zaključio je Salil Shetty, glavni tajnik Amnesty Internationala. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju