Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Od eksploziva do aviona

Evo čime su sve teroristi napadali svoje ciljeve

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Posebna, vjerodostojna, ali ne i potvrđena' teroristička prijetnja dovedena je u središte pozornosti tri dana prije 10. obljetnice napada 11. rujna.

Postavlja se pitanje kakve su to terorističke prijetnje koje eventualno možemo očekivati u budućnosti, s obzirom na razvoj tehnologija i komunikacija. Pogled unatrag pruža sliku za čime sve posežu teroristi ne bi li poslali svoju poruku.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Let 93 'Otpor putnika otmičarima jedno je od najhrabrijih djela u američkoj povijesti' Slika nije dostupna Jača kontrola i nadzor Prvi su puta prije 10 godina avioni upotrijebljeni kao projektili

1. Kemijski eksploziv

U prosincu 2001. Richard Reid pokušao je zapaliti svoju cipelu u zrakoplovu American Airlinesa. Ispostavilo se da je u cipeli bio kemijski eksploziv. Zbog tog slučaja na aerodromima je prilikom provjera često i skidanje cipela.

Sastojci za ovakve eksplozive mogu se nabaviti u lokalnoj ljekarni i teško ih je detektirati prilikom pregleda putnika na aerodromima. 1990. teroristi su uspjeli unijeti u zrakoplov tekući eksploziv u kutijici za leće i detonirati ga. Ubijen je jedan putnik.

2. Hakiranje

Sigurnosni sustavi koji osiguravaju da se jezgra nuklearnih elektrana ne počinje topiti zbog povećanja temperature u bazenima sa šipkama također su jedna od potencijalnih meta. Napadači ne moraju fizički dolaziti do nuklearki kako bi napravili štetu.

U siječnju 2003. sistem u nuklearki Davis-Besse u Ohiu pao je na pet sati. Ne treba podsjećati na brojne hakerske napade velikih kompanija, pa čak i vlade.

3. Zrakoplovi

11. rujna 2001. teroristi su se poslužili zrakoplovima i oni su ostali jedinstvena fascinacija teroristima. Zbog svega toga, kad je o terorizmu riječ, kod ljudi je ostao strah od zrakoplova. Prema statistikama, mogućnost da kao putnik u zrakoplovu sudjelujete u terorističkom napadu je 1:10.000.000. Vjerojatnost da vas udari munja je 1: 500.000.

4. Kemijsko oružje

U ožujku 1995. članovi jednog kulta pustili su otrovni nervni plin u pet vlakova u tokijskoj podzemnoj željeznici. Plin bez boje i mirisa odmah je uzrokovao znojenje i grčenje mišića. Zbog nemogućnosti disanja umrlo je 12 ljudi.

5. Biološko oružje

U rujnu 2001. na raznim adresama, od političara do medija, pojavile su se omotnice s antraksom. Zbog izloženosti antraksu umrlo je pet osoba.

6. 'Prljava bomba'

SAD je posljednjih desetljeća pretvarao stare ruske nuklearne bojne glave u nuklearno gorivo za svoje reaktore. Neki kritičari kažu da je ostatak ruskog arsenala podložno krađi ili prodaji. 'Prljave bombe' su naprave u kojoj se radioaktivni materijal raspršuje po širokom prostoru uz pomoć klasičnog eksploziva.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene