Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Moguća erupcija

Evakuirani prilazi islandskom vulkanu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici ocjenjuju da bi erupcija mogla poremetiti zračni promet na sjeveru Europe i sjevernom Atlantiku. A značajnu štetu bi mogao pretrpjeti i Island zbog otapanja leda koje može izazvati poplave.

Islandska civilna zaštita objavila je danas da je u noći na srijedu završila evakuaciju prilaza vulkanu Bardarbunga, čija stabilna aktivnost ukazuje na moguću erupciju.

Pročitajte i ovo Erupcija vulkana na Islandu barem erupcija jenjava VIDEO Temperature na Islandu debelo ispod nule, a lava oštetila cijevi za toplu vodu: "Jako je loše" Erumpirao vulkan na Islandu Prijeti li nova evakuacija? VIDEO Ponovno erumpirao vulkan na Islandu: Rastopljeno kamenje izbacuje se iz pukotina u zemlji

Vlasti su navele da je tijekom noći završena evakuacija sjeverno od golemog vulkana smještenog u podnožju najvećeg ledenjaka na jugu zemlje Vatnajoekulla.

U toj vrlo divljoj regiji nema stalnih stanovnika, već jedino kolibe i kamp naselja za turiste i lovce, a ceste koje do tamo vode su zatvorene.
Prijeti erupcija vulkana u Europi, evo što bi se moglo dogoditi!

Znanstvenici ocjenjuju da će, počne li erupcija vulkanski pepeo poremetiti zračni promet na sjeveru Europe i sjevernom Atlantiku. Mogao bi nanijeti i značajnu štetu Islandu zbog otapanja leda koje može izazvati poplave.

U srijedu i dalje postoji mogućnost erupcije, uslijed globalno stabilne seizmičke aktivnosti vulkana, četiri dana nakon što se u subotu uzburkala magma.

Civilna zaštita je izvijestila da tijekom dana predviđa nadletjeti to područje kako bi provjerila je li se tko zadržao.

Erupcija vulkana Eyjafjallajoekulla 2010. prouzročila je najveće službeno zatvaranje zračnog prostora u mirnodopsko vrijeme, kada je u mjesec dana otkazano više od 100.000 letova i blokirano više od osam milijuna putnika. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene