Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Put prema novom referendumu?

Europski sud pravde razmatra može li se Velika Britanija "predomisliti" oko Brexita

Theresa May (Foto: AFP)
Theresa May (Foto: AFP) Foto: Afp
Europski sud pravde (ECJ) razmatra u utorak na izvanrednoj sjednici može li Velika Britanija jednostrano promijeniti svoju odluku da napusti Europsku uniju, a pristaše britanskog članstva u EU-u nadaju se da bi pozitivna odluka suda mogla otvoriti put drugom referendumu i u konačnici zaustaviti brexit.

Odvjetnici skupine škotskih političara žele da Europski sud pravde (ECJ) protumači može li Velika Britanija opozvati svoju objavu o povlačenju iz Europske unije pod člankom 50 Lisabonskog ugovora bez slaganja ostalih 27 država.

Pročitajte i ovo Novac - 1 Bugarski kriminalci Varali su državu gotovo pet godina i digli 54 milijuna na naknadama za nezaposlene: "Sustav su tretirali kao bankomat" Brexit Anketa Broj Britanaca nezadovoljnih Brexitom porastao je u posljednjih dvije godine

Velika Britanija će napustiti najveći trgovinski blok 29. ožujka sljedeće godine, no još se ne zna hoće li britanski parlament 11. prosinca odobriti nacrt sporazuma o kojemu se britanska premijerka Theresa May dogovorila s Europskom unijom u nedjelju.

Aidan O'Neill, odvjetnik škotskih političara koji je govorio na raspravi pred sucima ECJ-a, rekao je da su se sve strane složile da članak 50 može biti opozvan.

On je ipak rekao da Europska komisija i Vijeće Europske unije tvrde da to može biti izvedeno samo uz jednoglasan pristanak 27 zemalja članica EU-a.

Britanska vlada borila se da zaustavi čak i raspravu pred ECJ-om budući da smatra kako je to pitanje hipotetsko i nevažno jer ministri ne namjeravaju izmijeniti brexit. May je također u više navrata isključivala mogućnost drugog referenduma.

"Temelj sporazuma i vrijednosti Europske unije jest u tome da država članica može opozvati obavijest o povlačenju iz EU-a bez suglasnosti ostalih država vijeća", rekao je O'Neill.

Ne odobre li britanski zastupnici nacrt dogovora, May je upozorila da bi Velika britanija mogla blok napustiti bez dogovora ili da se brexit uopće neće dogoditi. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene