Europski sud pravde (ECJ) u ponedjeljak je presudio da Velika Britanija može jednostrano povući svoju odluku o izlasku iz Europske unije, dan prije glasanja u britanskom parlamentu o sporazumu koji je britanska premijerka Theresa May postigla s europskim dužnosnicima o uvjetima izlaska njezine zemlje iz unije.

Galerija


"Velika Britanija slobodna je jednostrano opozvati obavijest o namjeri da se povuče iz Europske unije", navodi se u odluci Europskog suda pravde.

Vezani članci Brexit - uplate i isplate Velike Britanije - 2 Analiza Dnevnika Nove TV: Evo kako će se brexit ipak odraziti i na Hrvatsku Zagovornici Brexita Gotovo je: Velika Britanija i službeno više nije članica Europske unije, Johnson poručio - "Sviće zora i diže se zastor za novi čin"

Ta odluka osnažila je nade protivnika Brexita u održavanje novog referenduma o izlasku iz Europske unije.

Odluka suda u skladu je s preporukom neovisnog pravnog stručnjaka, jednog od 11 koji savjetuju sud i čije je mišljenje prije tjedan dana objavio ECJ. On je tada zaključio da Britanija može jednostrano promijeniti svoju odluku jer bi suprotno bilo inkompatibilno s pravilima EU-a da takve suverene odluke ovise o suglasnosti drugih članica.

Pitanje britanskog prava na jednostranu odluku u obliku peticije prvo je škotskim sudovima postavila skupina zastupnika predvođena Andyjem Wightmanom koju je zanimalo može li Britanija jednostrano povući aktiviranje članka 50. ugovora EU-a, što je pokrenulo dvogodišnje odbrojavanje do izlaska Britanije iz Europske unije.

Pitanje je proslijeđeno početkom listopada Europskom sudu pravde (ECJ), koji je to uzeo u razmatranje po hitnom postupku kako bi donio stajalište prije nego što Britanija napusti EU 29. ožujka 2019.

Britanska vlada poručila je da je postavljeno pitanje od akademskog značaja jer nema namjeru promijeniti odluku o izlasku zemlje iz EU-a. Unatoč tomu skupina škotskih zastupnika smatra da bi svi zastupnici u parlamentu morali znati sve opcije kad budu glasali o ugovoru o Brexitu.

Britanija: nema odgode glasanja o sporazumu nakon presude europskog suda

Ključno glasanje u britanskom parlamentu o sporazumu o uvjetima izlaska Velike Britanije iz Europske unije, koji je premijerka Theresa May dogovorila u Bruxellesu, neće biti odgođeno nakon odluke Europskog suda pravde, kazao je u ponedjeljak britanski ministar za okoliš Michael Gove.

"Glasanja će biti", rekao je Gove za BBC.

"Alternative potpori tome sporazumu su ili mogući neizlazak iz Europske unije - pobjeda kampanje za Glas naroda i za ostrašćene zagovornike ostanka koji žele izigrati demokraciju, ili možemo imati situaciju s nepovoljnim okolnostima ili bez dogovora".

May je u parlamentu suočena sa snažnim otporima i mnogi očekuju da sporazum neće proći što znači nove napete pregovore s EU.

Alyn Smith, škotski zastupnik koji je pokrenuo to pravno pitanje kaže: "Današnja odluka šalje jasnu poruku britanskim zastupnicima uoči sutrašnjeg glasovanja da postoji izlaz iz ovoga kaosa. Svjetlo na kraju tunela za ekonomiju, za radna mjesta i za britansku poziciju na svjetskoj sceni. Sada je sve na Britaniji".

"Ako se Ujedinjeno Kraljevstvo odluči predomisliti u vezi brexita tada je opoziv članka %0 mogućnost i europska bi strana trebala uložiti sve napore da otovrenim rukama primi Britaniju natrag".

ECJ je u svojoj odluci napisao i da Britanija, u slučaju opoziva odluke o brexitu, ne bi smjela biti kažnjena.

Prema istraživanjima javnog mnjenja tanka je većina Britanaca za ostanak u EU. (Hina)