Europski sud pravde
Europski sud pravde Foto: Pixsell

Odluka Austrije da ponovno uvede kontrolu putovnica na granici sa Slovenijom 2017. bila je nespojiva sa Schengenskim sporazumom, presudio je u utorak Europski sud pravde u Luksemburgu.


Europski sud pravde u Luksemburgu presudio je kako Austrija, prema Schengenskom sporazumu, nije smjela ponovno uvesti kontrolu putovnica na granici sa Slovenijom 2017. godine.

Slovenac koji je kažnjen jer je odbio predočiti putovnicu prilikom ulaska u Austriju 2019., podnio je tužbu regionalnom sudu koji ju je proslijedio Europskom sudu pravde na odluku.

Austrija je ponovno uvela kontrole putovnica na granicama s Mađarskom i Slovenijom tijekom migracijske krize 2015., priopćio je ESP.

Od svibnja 2016. do studenog 2017. slovenska su tijela potom slijedila četiri uzastopne preporuke Vijeća Europske unije o ponovnom uvođenju graničnih kontrola u razdoblju od šest mjeseci.

Stožer civilne zaštite Ustavni sud odbacio prijedloge ocjene ustavnosti epidemioloških mjera Stožera

Slika nije dostupna VIDEO Ogromne kolone ruskih kamiona na poljskoj granici, vozači čekali preko 30 sati: "Sve je jako nestvarno"

ESP je presudio da država članica EU-a može obnoviti mjeru tek nakon isteka šestomjesečnog razdoblja kada se "suoči s novom ozbiljnom prijetnjom koja utječe na njezinu javnu politiku ili unutarnju sigurnost, a koja se razlikuje od prijetnje koja je prvobitno identificirana".

Sud je utvrdio da Austrija nije dokazala postojanje nove prijetnje te da su posljedično mjere granične kontrole kojima je podnositelj zahtjeva bio podvrgnut nespojive sa Zakonikom o schengenskim granicama.

ESP je istaknuo da je Zakonikom o schengenskim granicama utvrđen princip da se granice prelaze u bilo kojem trenutku bez provjere putovnice.

Nazivajući spomenuti Zakonik "jednim od glavnih postignuća" EU-a, ESP ističe da "ponovno uvođenje interne granične kontrole mora ostati iznimka koja se uvodi samo kao posljednja mjera".

Presuda bi mogla imati implikacije za druge zemlje članice EU, poput Njemačke, koje su također s vremena na vrijeme ponovno uvodile graničnu kontrolu.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju