Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prisluškivanje važnih razgovora

Špijunaža na sve strane: Europski parlament želi HITNA objašnjenja od SAD-a!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europski parlament je zatražio 'hitna objašnjenja' Washingtona o optužbama za američku špijunažu europskih institucija i građana, i povjerio jednom od svojih povjerenstava brigu o istrazi takve prakse.

U rezoluciji usvojenoj s 483 glasova nasuprot 93, parlament 'oštro osuđuje špijunažu reprezentativnih tijela Europske unije'. Ako se informacije u tom smislu potvrde, afera 'bi mogla utjecati na transatlantske odnose', upozoravaju zastupnici.

Pročitajte i ovo Europski parlament Izbori za EP Još nema nijedne kandidacijske liste, podnose se do utorka u ponoć Ilustracija Nesigurna vremena Hrvatski europarlamentarac predložio snažniju suradnju EU-a i SAD-a zbog "obrane demokratskih vrijednosti"

>> Svi ŠPIJUNIRAJU sve: 'Nije Amerika jedina koja prisluškuje!'

Usporedno s glasovanjem o toj rezoluciji, predsjednici sedam političkih skupina parlamenta odlučili su u četvrtak jednoglasno povjeriti svojem povjerenstvu za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove brigu o provođenju 'dublje istrage' o toj aferi te podnošenju izvješća do kraja godine.

Zastupnici tog povjerenstva morat će raditi s nacionalnim parlamentima i skupinom stručnjaka EU/SAD koju je osnovalo Europsko povjerenstvo, ističu zastupnici.

Afera je izbila kad je bivši zaposlenik američkih obavještajnih službi Edward Snowden razotkrio mogućnosti američke Nacionalne agencije za sigurnost (NSA) za prisluškivanje i špijuniranje milijuna ljudi u svijetu. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite PROVJERENO putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene