Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Omogućit će nenajavljene inspekcije

Europski parlament prihvatio reformu schengenskih pravila

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zastupnici Europskog parlamenta izglasali su u srijedu na plenarnoj sjednici u Strasbourgu reformu schegenskih propisa, koja će, među inim, omogućiti nenajavljene inspekcije kako bi se provjerilo da li nacionalne vlasti vrše nelegalne granične kontrole unutar schengenskog prostora.

Zastupnici su prihvatili kompromisnu reformu koja uključuje dvije uredbe. Prvom uredbom uvodi se europski mehanizam za procjenu u kritičnim situacijama, a druga uredba se odnosi na pravila koja reguliraju privremeno uvođenje graničnih kontrola unutar schengenskog prostora.

Nakon glasovanja u Europskom parlamentu preostalo je da reformu Schengena formalno prihvati i Vijeće EU-a, što će se dogoditi na jesen.

Nova pravila omogućuju nenajavljene inspekcijske posjete kako bi se provjerilo da li neke zemlje članice nelegalno uvode kontrole na granicama unutar schengskih zemalja. Kada inspekcija namjerava posjetiti vanjske granice shcengenskog prostora onda mora obavijestiti zemlju članicu koja nadzire tu granicu 24 sata unaprijed.

>> 'STRAŠAN SUD' Evo što su europarlamentarci rekli o Mimici!

Zemlje članice i do sada su mogle uvesti privremenu kontrolu granica unutar Schengena u slučajevima kada prijeti ozbiljna opasnost za javni red ili unutarnju sigurnost. I nova uredba predviđa da uvođenje privremenih graničnih kontrola ostaje samo u iznimnim situacijama kao krajnja mjera.

U slučaju ozbiljne prijetnje za javni red i sigurnost, kontrole će se moći uvesti na 30 dana s mogućnošću produljenja do najviše šest mjeseci. U slučaju kada neki nepredviljiv događaj traži hitno djelovanje, poput teroristočkog napada, zemlja članica može jednostrano uvesti kontrolu u trajanju do 10 dana. Svaka produljenje tih rokova mora se nadzirati na razini EU-a.

Zemlje članice, koje su kandidati za ulazak u schengenski prostor, među kojima je i Hrvatska te one koje su već članice Schengena bit će procjenjivane na temelju istih kriterija. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Viktor Orban - 1 Kritizirao EU Orban ponovno podigao prašinu: "Mi nismo u ratu s Rusijom, oni su" Danijel Vrbota, reporter Dnevnika Nove TV Plenarna sjednica Europski parlament usvojio nekoliko važnih pravila za hrvatske građane, tiču se banaka, potrošačkih kredita, nabave oružja...

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene