Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Europska komisija predstavila je u ponedjeljak akcijski plan za poticanje razvoja energije valova i plime i oseke, priopćeno je iz Bruxellesa.


Plan su predstavili europska povjerenica za pomorstvo i ribarstvo Maria Damanaki i povjerenik za energetiku Guenther Oettinger, istaknuvši da energija mora i oceana ima velik potencijal za poticanje gospodarskog rasta, otvaranje novih radnih mjesta i jačanje sigurnosti opskrbe energijom.

Vezani članci Europska komisija odgovorila na neravnomjernu isporuku cjepiva Stigao odgovor Europske komisije: "Pojedine države članice odlučile su odstupiti od prijedloga proporcionalne raspodjele" Slika nije dostupna Rusija predlažila trilateralni susret s EU i Ukrajinom o plinu

Upozorenje iz Bruxellesa: Projekt za Pelješki most još nije odobren

Plan se ne odnosi na vjetroelektrane na moru.

"Mora i oceani imaju potencijal da stvore velik gospodarski rast i prijeko potrebna radna mjesta. Pomažući sektoru energije oceana da se kroz inovacije u potpunosti razvije možemo ostvariti taj potencijal osiguravajući pritom Europi čistu, obnovljivu energiju", kazala je Damanaki.

Komisija procjenjuje da bi se do 2035. u tom sektoru moglo otvoriti 40.000 novih radnih mjesta te da bi 2050. on mogao proizvoditi 100 GW energije na godinu, a po procjenama Svjetskog energetskog vijeća i do osam puta više.

Britanski Carbon Trust procjenjuje da bi globalno tržište energije valova i plime i oseke moglo vrijediti 535 milijarda eura do 2050. godine.

Europa je u tom sektoru pri vrhu. U zadnjih sedam godina u njegov razvoj uloženo je oko 600 milijuna eura, a planira se i mnogo više.

U francuskom La Ranceu u Bretagni nalazi se najstarija i druga najveća elektrana na plimu i oseku u svijetu. U pogon je puštena 1966., ima 24 turbine i snaga joj je 240 MW. Slični projekti postoje u Škotskoj, Sjevernoj Irskoj, Portugalu, Španjolskoj i Skandinaviji.

"Francuski Alstom, švicarsko-švedski ABB i njemački Siemens lideri su na svjetskom tržištu turbina (...)", kazao je Oettinger, istaknuvši da se Europa može pouzdati u svoju industriju.

Budući da su troškovi proizvodnje energije na taj način jako visoki, potrebne su nove isplativije tehnologije. Problemi koje treba riješiti su i priključenje na elektroenergetsku mrežu, administrativne barijere i ekološki rizici.

Komisija želi 2016. predstaviti strateške smjernice za razvoj tog sektora s konkretnim ciljevima, vremenskim rokovima i instrumentima za njihovo ostvarenje. Pripremiti bi ga trebao forum stručnjaka iz tog sektora. Na osnovi toga mogla bi se pripremiti industrijska inicijativa. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju