Obavijesti Video Pretražite Navigacija
EPP podržava politički dijalog

Usvojena hitna rezolucija koja poziva na ustavne reforme u BiH: ''Ključna je konstitutivnost''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska pučka stranka usvojila je u srijedu na kongresu u Rotterdamu rezoluciju kojom se poziva na donošenje izbornih i ustavnih reformi u BiH sukladno odlukama međunarodnih sudova i ustavnog suda BiH.

''Hitnom rezolucijom'' koju je podnio HDZ poziva se na ''brzo rješavanje pitanja izbornih reformi na sveobuhvatan način poštujući preduvjete članstva u EU-u''.

Pročitajte i ovo Predsjednik Zoran Milanović otvaranje pregovora s BiH Predsjednik prozvao Plenkovića: "Ovo je vrhunac njegova dodvoravanja briselskim birokratima" Ilustracija Preventivna diplomacija Proširenje EU-a: "Bosna i Hercegovina nema jaku diplomaciju kao što ima Srbija, ali trebala bi prva ući"

Najveća grupacija u Europskom parlamentu smatra da je potrebno provesti ''izborne i ustavne reforme sukladno i principima EU-a te odlukama međunarodnih i ustavnih sudova koje uključuju jednakost triju konstitutivnih naroda, drugih i svih ostalih građana''.

Kao pozitivan primjer naveden je dogovor političkih stranaka o održavanju lokalnih izbora u Mostaru u prosincu 2020., čime je ''istaknuta multikulturna realnost Bosne i Hercegovine''.

EPP je pozdravio posjet predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela Sarajevu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna susret s predsjednikom europskog vijeća Čović i Izetbegović s Michelom: Ubrzati europski put i riješiti izborne prijepore

U rezoluciji se navodi i da ''u kontekstu drastično pogoršano sigurnosnog okruženja u Europi'' koje je prouzročila ruska agresija na Ukrajinu, Unija ''mora spriječiti moguće negativne scenarije i uložiti napore da usmjeri Jugoistočnu Europu prema ubrzanom prihvaćanju fundamentalnih europskih vrijednosti''.

Pučani su osudili i dovođenje u pitanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemlje i ''bilo kakvo neustavno secesionističko djelovanje'' te su pozvali na prekid blokade institucija.

''EPP podržava politički dijalog koji mora imati prioritet pred blokiranjem većine važnih političkih procesa i reformi'', navodi se u rezoluciji.

Na kongresu EPP-a bio je čelnik najveće stranke bosanskohercegovačkih Hrvata HDZ-a BiH Dragan Čović, kao i predsjednik najveće bošnjačke stranke SDA Bakir Izetbegović.

Te stranke imaju status kandidata za članstvo u EPP-u pa njihovi delegati nisu imali pravo glasa, a oba lidera gledaju blagonaklono na tekst rezolucije, ali s različitim naglascima.

Zovko: Potrebno provesti i presudu Ustavnog suda

Europarlamentarka HDZ-a Željana Zovko rekla je da zahtjev za legitimnim predstavljanjem proizlazi iz teksta rezolucije jer je apostrofirana jednakost triju konstitutivnih naroda, dok se navodi da je i potrebno provesti i presudu Ustavnog suda BiH, a presuda Ustavnog suda u slučaju Ljubić upravo predviđa legitimno predstavljanje.

Zovko je istaknula da je SDA tražila izbacivanje rezolucije s dnevnog reda, dok je HDZ tražio ili raspravu ili glasanje o stavljanju rezolucije na dnevni red, što bi izazvalo podjele unutar EPP-a. Naposljetku je radna skupina, u kojoj nema HDZ-a BiH i SDA-a, usuglasila tekst koji predviđa konstitutivne narode i presudu ustavnog suda, navodi Zovko.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NEMA UGROŽAVANJA INTERESA Čović očekuje da će Dom naroda usvojiti izmjene izbornog zakona BiH

"Izuzetno nas raduje što su svi sudionici u raspravi, uključujući i one koji su nekada pokazivali skeptičnost kada smo ugradili u Strateški kompas sam pojam konstitutivnosti, složili da je konstitutivnost ključna", kazala je Zovko.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene