Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon povijesnog sporazuma između Srbije i Kosova Europska je komisija preporučila da se pregovori o pristupanju Srbije Europskoj uniji otvore.


Ministri vanjskih poslova zemalja članica EU saslušali su u ponedjeljak na sastanku u Luksemburgu izvješća o Srbiji, Kosovu i Makedoniji u kojima Europska komisija preporučuje otvaranje pristupnih pregovora sa Srbijom i Makedonijom, početak pregovora s Kosovom o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, a odluku o toj preporuci donijet će u lipnju.

Vezani članci Aleksandar Vučić (Foto: AFP) Vučić se vratio na posao, ministar kaže da je radio puno za Srbiju Aleksandar Vučić (Foto: AFP) Trump traži od Srbije da prizna Kosovo: "Bio je to veoma težak razgovor, doslovno je postavio uvjet"

"Budući da su izvješća Komisije prihvaćena neposredno prije početka ministarskog sastanka, imali smo tek prve reakcije zemalja članica. Sada će se o tim preporukama razgovorati na nižim, radnim razinama, prije nego što se vratimo toj temi u lipnju", izjavio je irski ministar vanjskih poslova Eamon Gilmor koji je predsjedavao sastankom Vijeća za opće poslove.

>> Srbijanska vlada prihvatila sporazum iz Bruxellesa

Nakon što su Srbija i Kosovo u petak postigli dogovor o normalizaciji odnosa, Europska komisija je preporučila otvaranje pristupnih pregovora sa Srbijom i početak pregovora s Kosovom o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

"Preporuka o otvaranju pregovora o članstvu u EU za Srbiju i o otvaranju pregovora o SSP-u za Kosovo označava raskid s prošlošću i zajednički korak prema europskoj budućnosti", izjavila je visoka predstavnica EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton, koja je posredovala u pregovorima između Beograda i Prištine.

"Srbija i Kosovo su pokazali da se mogu usredotočiti na budućnost umjesto da ostanu zarobljeni u prošlosti. Naše preporuke su stoga jasne: i Srbija i Kosovo zaslužuju da odlučno krenu prema EU. To je dobra vijest za narod u Srbiji i na Kosovu te za cijelu regiju", rekao je povjerenik za proširenje Štefan Fuele.

Za dobivanje datuma za početak pregovora, o čemu će odlučiti čelnici zemalja članica EU na summitu u lipnju, od ključne važnosti bit će provedba postignutog dogovora. "Želio bih čestitati Srbiji i Kosovu na rezultatu pregovora. Sada želimo da ono što je dogovoreno bude i provedeno u praksi", rekao je Westerwelle pri dolasku na sastanak ministara vanjskih poslova zemalja članica EU.

"Ono što je dogovoreno treba i implementirati i ako sljedećih dana vidimo da je to usvojeno, da se provodi, onda ćemo ući u razgovore s njemačkim parlamentom Bundestagom", rekao je Westerwelle dodajući da još nije na redu odluka o datumu.

Za odluku o početku pregovora, kao i o svim drugim pitanjima u pogledu proširenja, potrebna je suglasnost svih zemalja članica. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook