Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pomoć zemljama u izbjegličkoj krizi

Europska komisija predlaže još 1,7 milijarda eura

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Komisija usto traži da se u fond ustanovljen za Siriju uplati 500 milijuna eura iz europskog proračuna kojima će se dodati i uplate zemalja članica.

Europska komisija u četvrtak je predložila da se izdvoji još 1,7 milijarda eura kako bi se EU mogao nositi s priljevom izbjeglica, uoči izvanrednog summita predsjednika država i vlada u Bruxellesu o migracijskoj krizi. Dodatnim izdvajanjem taj iznos koji će EU namijeniti za rješavanje krize u iduće dvije godine, penje se na 9,2 milijarda eura, uključujući i iznose koji su već ranije najavljeni, rekla je povjerenica za proračun Kristalina Georgieva.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dogovor Turska-EU Sirijski izbjeglice stigli u Nizozemsku, raspoređuju se i u druge zemlje Slika nije dostupna O Mađarskoj 'Ovakvo postupanje s ljudima koji bježe od rata je neprihvatljivo'

KAZNE ČLANICAMA EU

Ovaj novi prijedlog EK-a trebaju odobriti predsjednici država i vlada koji se u srijedu navečer sastaju u Bruxellesu, pošto su ministri unutarnjih poslova dan ranije odlučili da će između sebe raspodijeliti 120.000 izbjeglica. Dio ovog dodatnog iznosa (600 milijuna eura) namijenjen je za agenciju Frontex (zadužena za koordinaciju upravljanja granicama), Easo (europska politička agencija za azil) i Europol.

UŽIVO - Ostojić Srbiji: 'Sve što radite, radite i dalje, ali na granici s Mađarskom'

Komisija usto traži da se u fond ustanovljen za Siriju uplati 500 milijuna eura iz europskog proračuna kojima će se dodati i uplate zemalja članica. K tome se humanitarnu pomoć za izbjeglice u 2016. planira povećati za 300 milijuna eura, navodi EK koji poziva zemlje članice da daju svoj doprinos Svjetskom programu za hranu (WFP) koji je zbog nedostatka novca morao ograničiti svoje djelovanje. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene