Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rok od dva mjeseca

Europska komisija pokrenula postupak protiv Mađarske

Viktor Orban
Viktor Orban Foto: Afp
Nakon što je Mađarska u prosincu prošle godine donijela zakon o obrani nacionalne suverenosti koji predviđa uspostavu Ureda za obranu suvereniteta, Europska komisija pokrenula je postupak protiv Mađarske. Tvrdi da je zakon protivan europskom pravu.

Europska komisija je u srijedu pokrenula postupak protiv Mađarske slanjem opomene zbog zakona o obrani nacionalne suverenosti, tvrdeći da je protivan europskom pravu.

Mađarska je u prosincu prošle godine donijela zakon o obrani nacionalne suverenosti koji predviđa uspostavu Ureda za obranu suvereniteta, čija je zadaća istraživanje aktivnosti koje se provode u interesu druge države ili stranog tijela, organizacije ili fizičke osobe, ako postoji vjerojatnost da će povrijediti ili ugroziti suverenitet Mađarske, zatim organizacija čije aktivnosti korištenjem stranih sredstava mogu utjecati na ishod izbora ili volju birača.

Taj zakon sadrži odredbe i izmjene i dopune postojećih mađarskih zakona koji zabranjuju kandidatima, političkim strankama i udrugama koje sudjeluju na izborima korištenje inozemnog financiranja za utjecaj ili pokušaj utjecaja na volju birača za dotične izbore, te kazneno kažnjavanje korištenja inozemnog financiranja u kontekstu izbora.

Pročitajte i ovo Josipa Pleslić (tada Rimac) Dogovor propao Što je Rimac tražila od USKOK-a da cinka "radost"? Nudila im još tri ministra, ali oko jedne se stvari nisu mogli dogovoriti

Komisija smatra da ovaj zakon krši nekoliko odredbi primarnog i sekundarnog prava EU-a, demokratske vrijednosti Unije, načelo demokracije i izborna prava građana EU, nekoliko temeljnih prava sadržanih u Povelji EU-a o temeljnim pravima, kao što su pravo na poštovanje privatnog i obiteljskog života, pravo na zaštitu osobnih podataka, sloboda izražavanja i informiranja, sloboda udruživanja, izborna prava građana EU-a, pravo na djelotvoran pravni lijek i pošteno suđenje.

Mađarska sada ima dva mjeseca za odgovor Komisiji. Ako ne riješi prigovore koje Komisija navodi, dobit će obrazloženo mišljenje, drugi korak u postupku povrede prava EU-a. Ako ni na obrazloženo mišljenje nema adekvatnog odgovora, Komisija može podnijeti tužbu pred Sudom EU-a.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene