Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Među kažnjenim bankama su Citigroup, Deutsche Bank, JP Morgan, Barclays, Societe Generale i Royal Bank of Scotland.


Europska komisija kaznila je osam vodećih svjetskih banaka sa 1.7 milijardi eura zbog udruživanja u protuzakonite kartele kako bi si međusobno namještale kamate.

Vezani članci Istraga oko Gabby Petito - 3 Otkrivaju se novi detalji o nestaloj influencerici Gabby Petito (22): Sporni su SMS-ovi, policija pretresla kuću osumnjičenog zaručnika Odgovor europske pučke pravobraniteljice EU pravobraniteljica o Šuici: "Odlučila sam otvoriti istragu"

Među kažnjenim bankama su Citigroup, Deutsche Bank, JP Morgan, Barclays, Societe Generale i Royal Bank of Scotland, donosi BBC, a ovo je najveća kazna za nelegalno udruživanje koje je Europska komisija ikad izdala.

Od siječnja padaju kamate na švicarce!

Iz kazne su izuzete Barclays i USB jer su istražiteljima otkrile postojanje kartela, a samo one su morale platiti 2.5 milijarde eura kazne.

Iz Europske komisije su poručili kako su šokirani da su se konkurentske banke udruživale u nešto ovakvo, a protiv njih su se vodile dvije istrage.

Jedna istraga je pokrenuta zbog namještanja kamatnih stopa na financijske derivate u jenima, a druga u eurima. Najveću kaznu platila je Deutsche Bank, čak 724 milijuna eura.

Europska komisija nastavlja s istragom, te poručuje kako ovo nije kraj jer namještanja kamatnih stopa na deviznom tržištu još postoje.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook