Obavijesti Pretražite Navigacija
Novi stavovovi

Europljani se osjećaju ugroženo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Poljaci i Mađari bore se s antisemitizmom, Britanci se osjećaju nelagodno zbog doseljenika, Europa se boji Islama, predrasude o razlikama između bijelaca i crnaca su sveprisutne, a seksizam prevladava među mladima. Je li ksenofobija zavladala Europom?

Sveučilište u njemačkom Bielefeldu provelo je istraživanje o 'antidemokratskim mentalitetima' i došlo do zaključka kako se mnogi Europljani osjećaju ugroženo zbog doseljenika. U istraživanju su sudjelovali ispitanici iz osam zemalja - Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Italije, Portugala, Poljske, Mađarske i Nizozemske.

Pročitajte i ovo Ilustracija nakon niza nesuglasica Parlament u dvojbi: Mađarska nesposobna za presjedanje Europskom unijom? Slika nije dostupna Spor oko proračuna Usprkos ruskoj prijetnji: 'Neke se zemlje nastavljaju ponašati kao da se ništa ne događa'

Više od polovice njih smatra kako trebaju imaju prednost pred doseljenicima pri dobivanju posla, a rašireno je i vjerovanje kako je Islam vjera netolerancije te da Židovi činjenicu da su bili žrtve u doba nacizma koriste kao svoju prednost, piše Deutsche Welle.

Ispitanici smatraju kako je broj doseljenika prevelik, ali i da oni, s izuzetkom islamske kulture, obogaćuju društvo. Skoro polovica Britanaca se zbog doseljenika u svojoj zemlji smatra strancima.

>> VIDEO: Ples stjuardesa je seksizam? OK, evo plesa stjuarda

>> Mladi Slovenci su pasivni i njih 67 posto živi s roditeljima

Čak trećina ispitanih iz svih zemalja smatra kako postoji prirodna hijerarhija između bijelaca i crnaca, a mnoge smeta osjećaj da nemaju utjecaj na politiku te žele snažnu osobu kao vođu. Iznenađenje je i da mladi između 16 i 21 godine smatraju kako bi se ponovno trebala vratiti tradicionalna podjela uloga između žena i muškaraca.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene