Europol je u petak pokrenuo ljetnu kampanju potrage za 21 najtraženijim europskim bjeguncem koje putem razglednica poziva da se predaju policiji, a među njima je i Marko Nikolić (53), osuđen za ubojstvo Vjeke Sliška 2001. u središtu Zagreba.


"Dragi Marko, nedostaješ vodama Jadranskog mora. Dođi i zaplovi s nama na putovanje koje nikada nećeš zaboraviti. Srdačno, policija", stoji na razglednici objavljenoj na stranici Europola na kojoj su nacrtane jedrilice, plavo more, lisice i licitarsko srce te fotografija Marka Nikolića.

Vezani članci Ilustracija: Marko Prpic/PIXSELL Vjeki Slišku određen jednomjesečni istražni zatvor Ispred Esplanade pretučena osoba (Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL) - 7 Posvađali se oko parkinga? Sliško tvrdi da sukob s Petračem nije povezan s ratom klanova

Nikolić je na zagrebačkom Županijskom sudu u odsutnosti osuđen na 12 godina zatvora, a prema nekim informacijama navodno se već duže vrijeme skriva u Južnoj Americi.

Policije drugih europskih zemalja objavile su slične šaljive pozive u nadi da će im građani pomoći u potrazi za najtraženijim bjeguncima.

Belgijska policija traži tako Artura Nawrockog, osuđenog za krijumčarenje droge 2014., a francuska Farouka Hachija, vođu bande koja je opljačkala 15 banaka zbog čega je 2009. u odsustvu osuđen na 20 godina zatvora.

Otkako je Europol u siječnju 2016. objavio popis najtraženijih bjegunaca na stranici www.eumostwanted.eu, uhićeno je 36 ljudi, od kojih 11 zahvaljujući upravo informacijama dojavljenim Europolu.

Nakon slične kampanje u vrijeme adventa, uhićeno je troje ljudi, uključujući jednog Britanca koji je radio kao konobar u Amsterdamu, a prepoznali su ga gosti kafića, ističe Europol. (Hina)