Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki ministar za domovinsku sigurnost Michael Chertoff izjavio je da bi jedna od najvećih prijetnji američkoj sigurnosti sada mogla doći iz Europe.


Chertoff je rekao da američke vlasti postaju sve svjesnije stvarnog rizika da Europa postane 'platforma za teroriste'.

Vezani članci Bivši ministar Lovro Kuščević Počinje suđenje bivšem ministru Kuščeviću: Predviđena kazna do deset godina zatvora Ilustracija VIDEO Lovile ih stotine policajaca iz pet zemalja: Pala putujuća banda koja je pljačkala po Europi, uhićeni imali i hrvatske putovnice

Zato Chertoff smatra da treba pojačati sigurnosne provjere putnika koji dolaze u SAD iz Europe.

'Jedna od stvari zbog koje smo nedavno postali zabrinuti je mogućnost da Europa postane platforma za prijetnju Sjedinjenim Državama', kazao je Chertoff.

Chertoff je upozorio i na sve veći broj terorista podrijetlom s
europskog područja, navodeći bombaške napade na vlakove u Madridu u ožujku 2004. godine i nedavne neuspjele zavjere s ciljem napada u Britaniji i Njemačkoj.

'To ukazuje da teroristi sve više gledaju na Europu kao na metu i kao na platformu za terorističke napade', istaknuo je.

Chertoffova izjava uslijedila je nakon izvješća da britanske
obavještajne službe istražuju jednu islamističku internetsku stranicu na kojoj se navodi da je u Britaniji uspostavljen ogranak al Qaedae.

Chertoff je rekao da Washington ne planira suspendirati program izuzeća od viza, koji omogućuje većini Europljana koji putuju u SAD kao turisti da to učine bez vize, ali da bi američke vlasti željele pojačati sigurnosne provjere.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju