Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

EU je zatražio u ponedjeljak od Rusije da se oporbenom aktivistu Alekseju Navaljnom pruži odgovarajuća liječnička skrb te izrazio zabrinutost zbog napetosti između Rusije i Ukrajine, izjavio je visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell.


"Držimo ruske vlasti odgovornima za Navaljnovo zdravstveno stanje", izjavio je Josep Borrell uoči videosastanka ministara vanjskih poslova država članica EU-a.

Vezani članci Aleksej Navaljni Rusija polako ubija Navaljnog? "Možda ga dovode u situaciju spore smrti i pokušavaju to prikriti" Aleksej Navaljni - 4 Navaljnom odbijena žalba: Sud mu neznatno skratio boravak u zatvoru

Navaljni je 31. ožujka prestao uzimati hranu prosvjedujući protiv loših uvjeta u zatvoru. Navaljni, koji se žali da ima herniju diska, optužuje zatvorske vlasti da mu uskraćuju pristup liječniku i lijekovima.

Borrell je također izrazio zabrinutost zbog jačanja napetosti na granici Rusije s Ukrajinom, gdje Moskva gomila vojne snage.

"Situacija je vrlo opasna", rekao je Borrrell.

Ministri država članica EU-a imat će prigodu tijekom sastanka u ponedjeljak za razmjenu mišljenja s ukrajinskim ministrom vanjskih poslova Dmitrom Kulebom.

"Odnosi s Rusijom se ne poboljšavaju, nego naprotiv, raste napetost u raznim područjima", rekao je Borrell.

Ministri EU-a pokušat će dogovoriti zajednički pristup prema Rusiji, ali se zasad ne predviđaju nove sankcije.