Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'To je bio očekivan potez'

EU: Prijevremeni grčki izbori neće utjecati na program pomoći

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Visoki dužnosnik Europske unije kazao je u petak kako prijevremeni grčki izbori neće utjecati na program pomoći koji je Europska unija odobrila Grčkoj nekoliko sati prije nego što je grčki premijer Aleksis Cipras podnio ostavku.

Upitan hoće li izbori promijeniti brojke dogovorene programom pomoći vođa europske radne skupine koja priprema odluke za sastanke ministara financija eurozone Thomas Wieser kazao je za austrijski ORF: "Ne... ovo je zapravo bio očekivani potez i za mnoge poželjan potez kako bi se dobio jasniji sastav grčke vlade... u listopadu imamo sastanak o mogućem ublažavanju duga i nakon (izbora 20. rujna) nadamo se daljnjem uspjehu programa."

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Novi dugovi se gomilaju Grčka se do 20. kolovoza želi dogovoriti o novom zajmu Slika nije dostupna Prilika za dogovor? GRCI DOLAZE S NOVIM PRIJEDLOGOM 'Zastupnici glasuju za nekoliko sati'

Grčki premijer u četvrtak je dao ostavku nadajući se da će ojačati svoju vlast na prijevremenim izborima nakon sedam mjeseci mandata u kojem se borio s grčkim kreditorima za bolji dogovor o spašavanju svoje prezadužene zemlje ali je morao popustiti.

Grčki premijer podnio ostavku: 'Europa, nakon dolaska Syrize na vlast, više nije ista'

Cipras je predao svoju ostavku predsjedniku Prokopisu Pavlopoulosu i zamolio da se odredi najraniji mogući datum za nove izbore.

Vladini dužnosnici su rekli kako je cilj održati izbore 20. rujna dok Cipras nastoji suzbiti pobunu u svojoj ljevičarskoj stranci Syriza i osigurati potporu javnosti za program financijske pomoći koji je on dogovorio, treći za Grčku od 2010.

Grčki mediji prenose da će se vođa glavne grčke oporbene stranke Vangelis Meimarakis u petak sastati s predsjednikom države kako bi dobio mandat za formiranje vlade. Raspored snaga u grčkom parlamentu takav je da su mali izgledi Nove demokracije da sastavi vladu, što znači da su prijevremeni izbori logični ishod Ciprasove ostavke. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene