Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Ponosan sam'

Grčki premijer podnio ostavku: 'Europa, nakon dolaska Syrize na vlast, više nije ista'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je Grčkoj odobren novi zajam od 86 milijardi eura, njezin premijer odlučio je odstupiti s mjesta premijera.

Grčki premijer Aleksis Tsipras odlučio je odstupiti s mjesta premijera, no o datumu prijevremenih izbora nije želio govoriti. Nakon što je Grčkoj odobren novi zajam od 86 milijardi eura, njezin premijer odlučio je odstupiti s te pozicije, javlja BBC.

Pročitajte i ovo Snažan potres pogodio Grčku Magnitude 5,7 Dva snažna potresa pogodila Grčku: "Bilo je kao da se kuća vrti u krug" Leo Varadkar Emotivan govor Irski premijer Varadkar neočekivano podnio ostavku: "Nemam ništa drugo zacrtano"

'Želim biti u potpunosti iskren. Postigli smo dogovor s vjerovnicima kojeg smo željeli. Naša ja dužnost da ispoštujemo dogovor', rekao je Tsipras

 

 

Kada odstupi s mjesta premijera njegovo će mjesto zauzeti Vassiliki Thanou, predsjednica Vrhovnog suda i velika protivnica mjera štednje. Ukoliko Tsipras podnese ostavku večeras, Thanou bi od sutra postala tehnička premijerka.

Nakon gotovo osam mjeseci provedenih u premijerskoj stolici, Alexis Tsipras odstupio je kako bi izazvao prijevremene izbore.

Javnosti se obratio putem video konferencije započevši govor riječima o teškim pregovorima kroz koje je prolazio grčki narod. Priznao je kako u pregovorima nisu postignuti svi zadani ciljevi, no, kako je napomenuo, dogovoreno je najbolje rješenje za Grčku.

Spomenuo je i tešku borbu za očuvanje provizija za umirovljenike i borbu protiv privatizacija državnih električnih izvora.

'Imam moralnu obvezu staviti te pregovore pred oči javnosti, kako bi omogućio ga ih javnost sudi. Dajem ostavku s mjesta premijera jer sam iscrpio svoj mandat koji mi je grčki narod dao na izborima u siječnju. Sada je na vama da odlučite, vašim glasom, jesmo li napravili dobar posao', rekao je Tsipras te nastavio kako narod mora odlučiti i javno pokazati je li njegova vlada bila dovoljno hrabra u pregovorima s Europskom unijom i kreditorima.

'Ponosan sam na naš rad u uredu premijera', kazao je Tsipras dodavši kako Europa, nakon dolaska Syrize na vlast, više nije ista.
 

'Nećemo biti kukavice i odlučno ćemo voditi bitke koje su pred nama'

Još je danas tijekom poslijepodneva objavljeno kako se očekuje da će grčki premijer Aleksis Tsipras kasnije u četvrtak sazvati prijevremene izbore, izvijestila je državna televizija ERT, kako bi ugušio pobunu u redovima svoje ljevičarske stranke Sirize i potvrdio potporu za provedbu novog programa pomoći.

Nagađanja o prijevremenim izborima, koji će se najvjerojatnije održati u rujnu, sve su jača posljednjih dana, a visoki dužnosnici, među kojima ministar energetike Panos Skourletis, otvoreno pozivaju na izbore.

ERT navodi da se jedan dio članova podijeljene Sirize zalaže za održavanje izbora 13. ili 20. rujna, dok drugi žele da se održe u listopadu.

Tsipras je u petak uspio prijeći prag od 151 potrebnog glasa u parlamentu za potporu programu pomoći, ali zahvaljujući glasovima oporbenih stranaka. Broj zastupnika iz njegove koalicije koji su podržali dogovor s međunarodnim vjerovnicima pao je na 118 što je ispod praga potpore 120 zastupnika koliko je potrebno manjinskoj vladi. Tsiprasova koalicija broji 162 zastupnika.

Eurozona će ukupno u prvoj tranši programa pozajmiti Grčkoj 26 milijardi eura, prije nego u listopadu provjeri provodi li Grčka nametnute uvjete.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene