Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Europska unija zaprijetila je sankcijama Italiji zbog krize s otpadom u Napulju gdje se smeće danima ne odvozi i već blokira ulice, zbog čega su jutros prosvjedi stanovništva doveli do nereda u kojima je zapaljen i autobus.


"Pratimo stanje u regiji Campania i narednih dana ćemo donijeti nove mjere", izjavio je glasnogovornik povjerenika Europske komisije za okolicu Stavros Dimas. 

Vezani članci Slika nije dostupna Prosvjedi u Napulju zbog novih odlagališta smeća Slika nije dostupna Smeće u Napulju opet izaziva napetosti

EK je već u lipnju prošle godine otvorila proceduru protiv Italije zbog kršenja odredbi o uklanjanju i zbrinjavanju otpada. Novo upozorenje moglo bi dovesti do novih skupih kazni koje bi Italija trebala platiti EU, te bi mogla izgubiti i pravo na korištenje fondova iz Bruxellesa.

Poslije šest mjeseci od prvog oštrog upozorenja iz Bruxellesa, stanje u regiji Campania nije se promijenilo, a 24. prosinca je istekao i rok koji je dekretom odredila talijanska vlada za otvaranje novih odlagališta otpada. EU bi sada mogla otvoriti tzv. drugu fazu kaznene procedure protiv Italije, o čemu će se vjerojatno donijeti odluka u ponedjeljak.

U regiji Campaniji je prije deset godina donesena odluka o odvojenom prikupljanju otpada, recikliranju i izgradnji spalionica. Međutim, stanovništvo je masovnim prosvjedima dosad blokiralo izgradnju spalionica koje ne žele u svojoj blizini. Sada je regija, a posebno Napulj, zatrpana otpadom, koji je donedavno izvozila u Njemačku skupo plaćajući za transport i zbrinjavanje otpada.

U lukrativne poslove prikupljanja i odvoza otpada uključena je i napuljska mafija, "camorra" Napetost u Napulju je velika, pa bi mogla intervenirati policija.