Obavijesti Video Pretražite Navigacija

EU predlaže uključivanje zapadnog Balkana u europsko prometno tržište

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska komisija je u srijedu predložila da se zemlje zapadnog Balkana uključi u integrirano europsko tržište u cestovnom, željezničkom, pomorskom prometu te u prometu na unutarnjim plovnim putovima.

Povjerenik za promet Jacques Barrot najavio je u srijedu da će Komisija tražiti mandat od Vijeća EU-a da otvori pregovore s Hrvatskom, Bosnom i Hercegovinom, Albanijom, Crnom Gorom, Srbijom, Makedonijom i Kosovom o zaključivanju Ugovora o uspostavi prometne zajednice. Svrha toga ugovora jest stvoriti jedinstveno tržište u cestovnom, željezničkom, pomorskom prometu te u prometu na unutarnjim plovnim putovima.

Pročitajte i ovo Sudar na istoku Zagreba Prometne nesreće FOTO Velike gužve zbog sudara na istoku Zagreba Orkanska bura Stanje Autocesta Rijeka-Zagreb otvorena je za sva vozila, zbog orkanske bure prekinute brojne trajektne linije

"Želimo stvoriti prometnu zajednicu između balkanskih država i EU-a", rekao je Barrot, dodajući da bi ta inicijativa trebala osigurati pravnu sigurnost investitora i tako olakšati ulaganje u regiju.

To je nedvojbeno jedan od najboljih načina za uspostavu međusobne suradnje između balkanskih zemalja i za njihovu praktičnu pripremu za integraciju u Europsku uniju", rekao je Barrot.

Prijedlog o jačem prometnom povezivanju jedna je od nekoliko inicijativa koje je Komisija u srijedu iznijela u svom dokumentu o zapadnom Balkanu. Te inicijative odnose se na viznu liberalizaciju, stipendije za školovanje te potporu razvoja civilnog društva.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene