Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Čelnici Europske unije traže od Ukrajine da bude vjerodostojan partner u transportu plina prema Europi, što je osobno zajamčio i ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko. Europa ne želi da se ponovi prošlogodišnji spor između Ukrajine i Rusije koji je rezultirao nedostatkom plina u Europi.


Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso rekao je  da Europa ne smije ponovo trpjeti posljedice eventualnog rusko-ukrajinskog spora. Ipak, četvrtina plina koji koristi EU dolazi iz Rusije, od čega 80 posto prolazi preko Ukrajine. 'Zatražili smo od svih uključenih da riješe bilateralne probleme te da budu predvidljivi kao dobavljači energije', rekao je novinarima švedski premijer Fredrik Reinfeldt čija zemlja predsjeda EU-om. Juščenko je kazao da će 'Ukrajina uspjeti osigurati funkcioniranje tranzita ruskog plina'.

Dužnosnici Unije također su zatražili da predsjednički izbori 17. siječnja u Ukrajini budu provedeni po demokratskim načelima, detaljnije : 'Očekujemo da ti izbori budu slobodni i pošteni... te da nakon izbora postoji snažna odlučnost kako bi Ukrajina mogla ispuniti legitimne europske aspiracije', rekao je Barroso na zajedničkoj konferenciji za novinare s Juščenkom.

Vezani članci Slika nije dostupna Ukrajina odgovara: 'Moramo potpisati novi ugovor, ako ne, vidimo se na sudu' Slika nije dostupna Izbori u Ukrajini: Separatisti uništavaju materijale, traže zatvaranje birališta!

Juščenko je kandidat na predsjedničkim izborima, ali istraživanja javnog mišljenja pokazuju da će imati malo izgleda u dvoboju s premijerkom Julijom Timošenko. Bivši premijer Viktor Janukovič također je jedan od kandidata. (Hina)