Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Europska je unija u krizi. Nema proračuna za sljedeću godinu. Europski parlament nije uspio postići kompromis s nekoliko zemalja članica predvođenih Velikom Britanijom i Nizozemskom.


Euro u međuvremenu tone. Nestabilna financijska situacija u Irskoj, pritisnula je europsku valutu. Dogovora pet minuta do ponoći nije bilo. Europska unija ostala je bez proračuna za 2011. godinu. 'Komisija duboko žali zbog fijaska postupka usuglašavanja proračuna za 2011. godinu', rekao je povjerenik EK-a.

Vezani članci Kako lokalni čelnici upravljaju našim novcem? - 7 Kako su lokalni čelnici upravljali novcem građana? Institut za javne financije objavio veliku analizu, pogledajte tko je najbolji, a tko najgori Europski parlament Riješena mađarsko-poljska blokada europskog proračunskog paketa: "Sada možemo krenuti s oporavkom naših gospodarstava"

>> EU traži nazad nestalih 70.000 eura poticaja u Hrvatskoj

Europski parlament tražio je povećanje proračuna od gotovo šest posto. Članice Europske unije predvođene Velikom Britanijom i Nizozemskom pristale su na povećanje manje od tri posto. 'Znamo da nije dobra vijest što nemamo proračun za 2011., ali ipak ćemo pratiti proceduru zapisanu u sporazumu', rekao je predsjednik europskog parlamenta.

Problem Nizozemska i Velika Britanija

Proračun za 2011. prvi je koji se donosi nakon stupanja Lisabonskog ugovora na snagu. Njime je Europski parlament dobio jednake ovlasti u određivanju proračunskih rashoda kao i zemlje članice. 'Bojim se da postoji politički cilj iza ovoga, posebno kod britanske i vjerojatno kod nizozemske vlade. Što znači da oni nikada nisu stvarno prihvatili Lisabonski ugovor i sada ga pokušavaju izgurati na mala vrata', ističe Goran Farm, zastupnik u europskom parlamentu.

Europska unija mogla bi bez proračuna za 2011-tu ostati još nekoliko mjeseci. Dotad, europske će se aktivnosti financirati na mjesečnoj osnovi prema ovogodišnjem proračunu. U sjeni te krize u Briselu se sastaju ministri financija eurozone. Očekuje se jačanje pritiska na Irsku kako bi zatražila pomoć europskih fondova. Dublin unatoč golemom proračunskom manjku tvrdi da nije u situaciji poput Grčke te da mu pomoć nije potrebna. Međutim druge zemlje strahuju od neizvjesnosti na tržištu, širenja krize i nestabilnosti eura.