Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vlade zemalja EU-a dogovorile su se o uvođenju embarga na uvoz oružja, zamrzavanju imovine i zabrani putovanja iz Libije, no službena odluka ne očekuje se do početka idućega tjedna.


Na sastanku visokih dužnosnika zemalja članica Unije nije bilo prigovora ideji uvođenja sankcija Moameru Gadafiju i njegovoj vladi, no pojedinosti tek treba dogovoriti. 'Službenu odluku očekujemo početkom idućeg tjedna, vjerojatno u ponedjeljak ili utorak', rekao je jedan diplomat.

Neke članice EU-a, poput Cipra, Malte i Italije koje su u bliskim odnosima s Libijom, zabrinute su da se sankcije ne nametnu prebrzo, osobito stoga što se ne zna hoće li Gadafi biti na vlasti u idućim tjednima.

Vezani članci Jasminko Umičević - 2 Stručnjak o embargu EU-a na rusku naftu: "Činjenica je da je Viktor Orban svojim ucjenama uspio 30 dana držati EU kao taoca" Ivana Petrović Ivana Petrović iz Bruxellesa: "Mađarska će morati preurediti rafinerije. ECOFIN će u srpnju donijeti odluku i preporuku Vijeću da Hrvatska uđe u eurozonu 1. siječnja"

>> Gadafi: Za sve je kriv Bin Laden, mlade 'kljukaju' drogom i alkoholom

>> Libija: Naftni terminali u rukama pobunjenika

Francuska se, s druge strane, zauzima da se Libiji nametnu trenutne mjere kako bi se na taj način pojačao pritisak na Gadafija da što prije odstupi s vlasti koju drži više od 40 godina. Istodobno i ostale svjetske sile zauzimaju se za uvođenje UN-ovih sankcija protiv libijske vlade.(Hina)
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju