Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Europska Unija planira nuklearni otpad spremiti u spilje i pećine diljem kontinenta.


Europski povjerenik za energiju Günther Oettinger je objavio smjernice za konačno skladištenje nuklearnog otpada koje bi sve članice EU trebale usvojiti najkasnije za četiri godine, donosi Deutsche Welle. Ove smjernice donesene su jer u Europi još ne postoje niti jedno konačno skladište nuklearnog otpada, a postoji mnogo nuklearnih elektrana čiji otpad treba zbrinuti.

Vezani članci Slika nije dostupna HSS: Hrvatskoj ne treba odlagalište nuklearnog otpada Slika nije dostupna Povjerenstvo utvrdilo: Tvari u pogonima Dine ne predstavljaju rizik, ali moraju se zbrinuti

>> Greenpeace donio radioaktivni otpad pred Europski parlament

>> Clinton izgubio šifre za nuklearni napad

'Najvažnije je da naš stupanj sigurnosti bude na najvećem mogućem nivou i da građani Europske unije budu bez bilo kakvih briga. Ukoliko bi se bilo kakva nesreća dogodila u jednoj državi, to bi značilo da je i sigurnost drugih upitna', izjavio je Oettinger. Povjerenik za energiju je istaknuo kako su znanstvenici pokazali kako se nuklearni otpad može zbrinjavati u podzemnim spiljama, a idealna dubina je između 100 i 700 metara.

Europska unija godišnje proizvede oko 50 tisuća kubnih metara nuklearnog otpada koje bi se na ovaj način zbrinulo. Trenutno se u Europi nalazi 20-ak privremenih odlagališta ovog otpada, a najviše ih se nalazi u Njemačkoj i Poljskoj. Prijedlog da špilja i pećine posluže kao skladište otpada izazvao je mnogo kontroverzi, a najglasnije u protestima su stranke zelenih koje u nekim europskim parlamentima igraju bitnu ulogu.