Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Eurointegracije

Dačić: Tražimo kompromis za Kosovo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbijanski premijer Ivica Dačić izjavio je da državni vrh u Beogradu i dalje nastoji naći kompromisno rješenje za Srbe na Kosovu i da nitko od sugovornika u dosadašnjim konzultacijama ne dovodi u pitanje opredjeljenje Srbije za europske integracije, ali je nacionalni i državni interes postići održivo rješenje u odnosima s Prištinom.

Dačić je na tiskovnoj konferenciji nakon niza razgovora sa čelnicima parlamentarnih stranaka i predsjednicima zastupničkih klubova u srbijanskom parlamentu izjavio da će državni vrh imati jedinstveno stajalište o rješenju za sjever Kosova.

'Tražimo put do kompromisa i državni vrh imat će apsolutno jedinstveno stajalište o ponuđenom rješenju za sjever Kosova', rekao je Dačić, najavljujući da se konzultacije državnog vrha nastavljaju, a stajalište vlade bit će poznato u ponedjeljak nakon izvanredne sjednice.

'Nitko ne dovodi u pitanje našu posvećenost eurointegracijama, ali je naš nacionalni i državni interes da postignemo održivo rješenje u našim odnosima s Prištinom', naglasio je Dačić. Srbijanski premijer istaknuo je i da će biti nastavljeni diplomatski razgovori, te da ih je 'bilo i jučer i jutros i bit će ih i večeras i sutra'.

Pročitajte i ovo Tomislav Žigmanov Tri put više nego 2020. Na izbore za Sabor izašao rekordan broj birača i u Srbiji Ivica Dačić Odgovor Zapadu Dačić: "Srbija nije nečija produljena ruka"

>> Srbija pred teškom odlukom - EU očekuje odgovor do 9.travnja u 16 sati

'Držimo da nije korisno da sve što je do sada urađeno bude bačeno u vodu', rekao je Dačić, istaknuvši kako 'treba uložiti još veće napore' da bi se došlo do održivog rješenja za zajednicu srpskih općina na Kosovu.

Do kraja dana bit će održan još jedan sastanak državnog vrha, a prije toga najavljeni su razgovori s izaslanstvom Republike Srpske koje predvodi predsjednik RS Milorad Dodik, te konzultacije najviših državnih dužnosnika s patrijarhom srpskim Irinejom.

Srpska pravoslavna crkva i patrijarh Irinej u subotu su, u povodu odluke koju Beograd do utorka treba donijeti o ponudi Bruxellesa za Kosovo, uputili apel srbijanskom državnom vrhu i istaknuli da nijedno državno vodstvo Srbije nema pravo ni mandat pristati na uvjete koji nisu postavljeni nijednoj drugoj državi kandidatu za članstvo u EU.

Beograd ima rok da se do utorka 9. travnja popodne izjasni prihvaća li rješenje za kosovske Srbe koje nudi Priština uz potporu EU i SAD, što bi značilo odustajanje od izvršnih ovlasti za zajednicu srpskih općina na Kosovu koje je u dosadašnjim pregovorima u Bruxellesu srbijanski pregovarački tim tražio za kosovske Srbe. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene