Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Baskijska separatistička organizacija ETA usmrtila je jutros rano ujutro automobilom-bombom 46-godišnjeg vojnika u gradu Santona u Kantabriji na sjeveru Španjolske, a ranila najmanje osam osoba, piše dnevnik El Pais pozivajući se na lokalnu vlast.


Iako je muški glas, koji se predstavio kao član ETA-e telefonski dojavio o bombi, a sigurnosne službe počele evakuaciju, žrtve nisu izbjegnute, a među ranjenima je i bojnik koji je zadobio teške ozljede.

Vezani članci Zabijen nož u stol Drama u zagrebačkoj školi: Pijan uletio na roditeljski sastanak, mahao nožem pa ga zabio u stol. Svladao ga bivši pripadnik ATJ Lučko Slika nije dostupna Bivši socijalistički vijećnik smaknut u Baskiji

Bomba je poruzročila i veliku materijalnu štetu.

Riječ je o trećoj eksploziji na sjeveru Španjolske u zadnjih 24 sata.

U nedjelju ujutro ETA je izvela dva napada, pred vojarnom u mjestu Ondarroa s 11 ranjenih, te u gradu Vitoria u Baskiji gdje nije bilo žrtava.

ETA je ubila više od 800 ljudi u četiri desetljeća oružane borbe za neovisnu državu Baskiju na sjeveru Španjolske i jugozapadu Francuske.

Napadi su izvedeni dok se ovih dana pokrajinska vlada priprema pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu tužiti španjolske vlasti jer su odbili Baskiji pravo na održavanje referenduma o samoodređenju.

Baskija već ima široku autonomiju, primjerice u zdravstvu i obrazovanju.