Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veliki plan

NAMJERE SU IM OZBILJNE Do 2030. imat ćemo bazu na Mjesecu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
ESA je napravila plan za istraživanje na Mjesecu za razdoblje 2020. - 2030.

Europske lunarne namjere jasno su bile vidljive na međunarodnom simpoziju na kojem se razgovaralo o planovima za povratak na Mjesec.

Pročitajte i ovo Sergej Šojgu i Vladimir Putin Oružje u svemiru Putin odgovorio na glasine da razvija svemirsko nuklearno naoružanje: "SAD zna..." Slika nije dostupna Pljusak svemirskog stijenja TO SE ZOVE FACELIFTING Otkriće o Mjesečevoj površini

ESA je ugostila dvodnevni simpozij naziva 'Mjesec 2020.-2030. – Novo doba koordiniranog ljudskog i robotskog istraživanja'.

Direktor Europske svemirske agencije Johann-Dietrich Wörner navodi da bi 'Mjesečevo selo' koje će biti građeno pomoću strojeva za 3D printanje, moglo pomoći čovječanstvu u istraživanju svemira.

Konferencija na kojoj je govoreno o projektu, i koja je okupila oko 200 znanstvenika i stručnjaka iz cijelog svijeta, održana je prošlog mjeseca u Europskom centru za svemirska istraživanja i tehnologiju u Nizozemskoj.

Kathy Laurini, supredsjedateljica istraživačke radne skupine u NASA-e navodi da bi nova baza mogla predstavljati odličnu polaznu točku za astronaute koji će sudjelovati u misiji vezanoj za Mars.

'Pravo je vrijeme da počnemo raditi na mogućnostima zahvaljujući kojima će Europa ispuniti svoje ciljeve u vezi s istraživanjem svemira', rekla je Laurini, javlja Space.com.

ESA je mogućnost izgradnje objekata na Mjesecu pomoću 3D printera ispitala još 2013. godine i osmislila materijal koji bi mogao biti ugrađen u kupole kako bi štito astronaute od zračenja u svemiru. Selo bi se nalazilo na onoj strani Mjeseca koja se ne vidi sa Zemlje.

Realizaciju ovog projekta dodatno je potakao pronalazak vode u tekućem obliku na Marsu, što je znatno povećalo šanse za postojanje izvanzemaljskog oblika života na njemu.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene