Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

ESA je napravila plan za istraživanje na Mjesecu za razdoblje 2020. - 2030.


Europske lunarne namjere jasno su bile vidljive na međunarodnom simpoziju na kojem se razgovaralo o planovima za povratak na Mjesec.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Galaktički cenzus': Objavljena najdetaljnija 3D karta Mliječne staze ikad, s više od milijardu zvijezda Slika nije dostupna LEGENDARNI AMERIČKI ASTRONAUT UPOZORAVA NASA-u Prije misije na Mars, postoji jedna važnija misija

ESA je ugostila dvodnevni simpozij naziva 'Mjesec 2020.-2030. – Novo doba koordiniranog ljudskog i robotskog istraživanja'.

Direktor Europske svemirske agencije Johann-Dietrich Wörner navodi da bi 'Mjesečevo selo' koje će biti građeno pomoću strojeva za 3D printanje, moglo pomoći čovječanstvu u istraživanju svemira.

Konferencija na kojoj je govoreno o projektu, i koja je okupila oko 200 znanstvenika i stručnjaka iz cijelog svijeta, održana je prošlog mjeseca u Europskom centru za svemirska istraživanja i tehnologiju u Nizozemskoj.

Kathy Laurini, supredsjedateljica istraživačke radne skupine u NASA-e navodi da bi nova baza mogla predstavljati odličnu polaznu točku za astronaute koji će sudjelovati u misiji vezanoj za Mars.

'Pravo je vrijeme da počnemo raditi na mogućnostima zahvaljujući kojima će Europa ispuniti svoje ciljeve u vezi s istraživanjem svemira', rekla je Laurini, javlja Space.com.

ESA je mogućnost izgradnje objekata na Mjesecu pomoću 3D printera ispitala još 2013. godine i osmislila materijal koji bi mogao biti ugrađen u kupole kako bi štito astronaute od zračenja u svemiru. Selo bi se nalazilo na onoj strani Mjeseca koja se ne vidi sa Zemlje.

Realizaciju ovog projekta dodatno je potakao pronalazak vode u tekućem obliku na Marsu, što je znatno povećalo šanse za postojanje izvanzemaljskog oblika života na njemu.