Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predviđa se četvrta erupcija

Erupcija najvećeg vulkana na svijetu ostavit će milijune ljudi bez domova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Yellowstone Caldera, vulkan ogromnih dimenzija, u skoroj budućnosti mogao bi eruptirati.

Vulkan Yellowstone smješten je podno Yellowstone nacionalnog parka. Predviđa se da će u skoroj budućnosti eruptirati, a ukoliko se prognoze obistine, dvije trećine američkog teritorija bit će ugroženo otrovnim plinovima i milijuni Amerikanaca bit će prisiljeni napustiti svoje domove. 

Pročitajte i ovo Posljedice erupcije vulkana - 1 Lava se slijeva, gore kuće Hrvat za Dnevnik Nove TV s Islanda: ''Sada je problem drugi vulkan koji je erumpirao unutar zida koji je trebao braniti grad'' Island, 14.01.2024. - 2 Kod Grindavika VIDEO Lava se izlila na ulice, vatra guta kuće, stanovnici očajni, hitne službe upozoravaju: "Ne prilazite gradu"

Daily Mail je izvijestio kako utroba najvećeg vulkana na svijetu polagano dolazi na površinu. Yellowstone se proteže na 2395 kilometara, a tijekom zadnje tri godine, dno divovskog vulkana godišnje se podiže za 7.6 centimetara.  

>> VIDEO: Mitski vulkan rigao vatru puna dva sata

Stručnjaci su izračunali da bi prašina vulkana, ukoliko eruptira,  pokrila područje od 1600 kilometara. Erupcija bi imala strašne posljedice, znatno gore od onih koji je prouzročila erupcija vulkana na Islandu, u travnju 2010.

U zadnjih 2.1 milijun godina, Yellowstone Caldera eruptirao je do sada tri puta. Zadnja erupcija bila je prije 600 000 godina. Stručnjaci tvrde da bi se četvrta erupcija mogla dogodi u vrlo blizoj budućnosti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene