Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vulkan Barbadunga

Erupcija islandskog vulkana: 'Nema značajne eksplozivne aktivnosti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zasada nema prekida u zračnom prometu za šire područje.

Island je u petak zabranio zračni promet iznad vulkana Bardarbunge koji je tijekom noći počeo erumpirati, ali u prvom trenutku bez izbacivanja pepela, objavila je civilna zaštita.
Islandski meteorološki institut, zadužen za nadzor vulkanske aktivnosti, podigao je na maksimalnu razinu, 'crvenu', uzbunu za zrakoplovstvo iznad vulkana, ali zračne luke na otoku zasad nisu zatvorene.

Pročitajte i ovo Erupcija vulkana na Islandu barem erupcija jenjava VIDEO Temperature na Islandu debelo ispod nule, a lava oštetila cijevi za toplu vodu: "Jako je loše" Erumpirao vulkan na Islandu Prijeti li nova evakuacija? VIDEO Ponovno erumpirao vulkan na Islandu: Rastopljeno kamenje izbacuje se iz pukotina u zemlji

Nakon erupcije vulkana, na Islandu zabilježena dva potresa

'Vulkanska erupcija počela je neposredno nakon ponoći', priopćila je civilna zaštita.

'Nikakav vulkanski pepeo nije zabilježen radarskim sustavom za sada. Seizmološka trešnja kao posljedica erupcije slaba je, što znači da se radi o vulkanskoj erupciji bez značajne eksplozivne aktivnosti', dodala je.

Bardarbunga, ogromni vulkan pod najvećim ledenjakom u zemlji koji se uzdiže na oko 2000 m, smatra se dovoljno opasnim da bi mogao zaprijetiti zračnom prometu na sjeveru Europe i na sjevernom Atlantiku, poput vulkana Eyjafjallajokulla 2010.

(Hina) 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene