Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zasada nema prekida u zračnom prometu za šire područje.


Island je u petak zabranio zračni promet iznad vulkana Bardarbunge koji je tijekom noći počeo erumpirati, ali u prvom trenutku bez izbacivanja pepela, objavila je civilna zaštita.
Islandski meteorološki institut, zadužen za nadzor vulkanske aktivnosti, podigao je na maksimalnu razinu, 'crvenu', uzbunu za zrakoplovstvo iznad vulkana, ali zračne luke na otoku zasad nisu zatvorene.

Nakon erupcije vulkana, na Islandu zabilježena dva potresa

Vezani članci Znatiželjnici pokraj vulkana na Islandu Pokraj aktivnog vulkana odlučili zaigrati - odbojku: Znatiželjnici se na Islandu izlažu velikoj opasnosti Slika nije dostupna Prijeti erupcija vulkana u Europi, evo što bi se moglo dogoditi!

'Vulkanska erupcija počela je neposredno nakon ponoći', priopćila je civilna zaštita.

'Nikakav vulkanski pepeo nije zabilježen radarskim sustavom za sada. Seizmološka trešnja kao posljedica erupcije slaba je, što znači da se radi o vulkanskoj erupciji bez značajne eksplozivne aktivnosti', dodala je.

Bardarbunga, ogromni vulkan pod najvećim ledenjakom u zemlji koji se uzdiže na oko 2000 m, smatra se dovoljno opasnim da bi mogao zaprijetiti zračnom prometu na sjeveru Europe i na sjevernom Atlantiku, poput vulkana Eyjafjallajokulla 2010.

(Hina) 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook