Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poruka bivšeg ministra

Erjavec: Janša potpisao ono što sam dogovorio s hrvatskom ministricom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec rekao je da je zadovoljan što je došlo do potpisivanja memoranduma o Ljubljanskoj banci što će omogućiti brzu ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora.

"Posebno mi je drago da je potpisano točno ono što sam dogovorio s hrvatskom ministricom vanjskih poslova i europskih integracija Vesnom Pusić prilikom našeg zadnjem susreta u Otočcu ob Krki", rekao je Erjavec novinarima, komentirajući potpisivanje memoranduma dviju vlada.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Vjeruje da će ratifikacija biti na vrijeme Pusić o Ljubljanskoj banci: Za tango je potrebno dvoje Slika nije dostupna Otpada najavljeni susret s Pusić Janša povukao Erjavca iz pregovora s Hrvatskom

>> Janša opovrgao Erjavca oko Ljubljanske banke

>> Erjavec: Da nisam povučen s mjesta pregovarača bili bi bliže dogovoru

Erjavca, koji je bio glavni pregovarač Slovenije za pitanje Ljubljanske banke, Janša je nekoliko dana nakon tog sastanka povukao, tumačeći da Erjavec ugrožava kredibilitet pregovora s hrvatskom stranom svojim čestim izjavama i najavom da će njegova stranka izići iz vlade.

>> Janša povukao Erjavca iz pregovora s Hrvatskom

Komentirajući u ponedjeljak mogućnost da Građanska lista (GL), jedna od stranaka koje pregovaraju o ulasku u novu koalicijsku vladu Alenke Bratušek, odustane od ulaska u vladu, Erjavec je rekao da će Demokratska stranka umirovljenika (DESUS), kojoj je on na čelu, sigurno ući u vladu iako bi se u tom slučaju radilo o manjinskoj vladi koja bi svoj mandat vjerojatno završila prije kraja ove godine.

Erjavec
je rekao da bi vlada Alenke Bratušek djelovala i radila bolje od sadašnje koju vodi Janša čak ako ne bi imala zajamčenu natpolovičnu potporu zastupnika u parlamentu te da se Janšina vlada u odlasku bavi uglavnom postavljanjem svojih ljudi na istaknuta mjesta u državnim službama.

Iako se nada da će Građanska lista (GL) ući u njenu vladu kako bi imala veću parlamentarnu potporu, Bratušek ima i "plan B" po kojemu bi u novu vladu, uz njenu stranku Pozitivna Slovenija, ušli samo Socijalni demokrati (SD) Igora Lukšiča te Erjavčeva Demokratska stranka umirovljenika (DESUS), objavili su u ponedjeljak slovenski mediji koji se pozivaju na izvore bliske njenoj stranci.

Centristička Građanska lista (GL) koju vodi bivši predsjednik parlamenta Gregor Virant najavila je da će svoju konačnu odluku o ulasku u novu vladu ili ostanku u oporbi donijeti u srijedu navečer, dan prije nego što Bratušek parlamentu mora dostaviti prijedlog liste ministara o kojoj zastupnici nakon saslušanja ministarskih kandidata u parlamentarnim odborima onda moraju glasovati.

Bratušek
se u ponedjeljak sastala s Virantom kako bi uskladili neslaganja oko kadrovskog sastava i programa buduće vlade, ali izjave nakon sastanka nisu davali.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene