Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Teritorijalna cjelovitost

"Krim pripada Ukrajini": Erdogan jasno poručio što misli o ruskoj aneksiji

Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan Foto: Afp
Recep Tayyip Erdogan istaknuo je na Drugoj krimskoj platformi da Turska podržava teritorijalnu cjelovitost te da za to ima pravne i moralne temelje.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je na Drugom samitu Krimske platforme putem videoporuke da Ankara podržava teritorijalnu cjelovitost Ukrajine te da odbacuje nezakonitu aneksiju Krima.

Pročitajte i ovo Legija Sloboda Rusiji Cezar ima poruku za cara Zapovjednik ruskih legionara koji napadaju Rusiju: "Idemo u rat, umarširat ćemo u Moskvu!" Požar na Krimu Rat u Europi VIDEO/FOTO Apokaliptične scene na Krimu: Plameni jezici i stup gustog dima iznad luke i grada nakon napada dronom

Dodao je da će Turska nastaviti podržavati Krimsku platformu, koja je uspostavljena za rješavanje pitanja Krima mirnim putem, prenosi turska novinska agencija Anadolija.

Istaknuo je kako je principijalan stav Turske ima ne samo pravne, već i moralne temelje istaknuvši da je zaštita teritorijalnog integriteta, suvereniteta i političkog jedinstva Ukrajine od ključne važnosti ne samo za regionalnu, već i za globalnu sigurnost i stabilnost, prenosi Al Jazeera.

Krimska platforma međunarodni je koordinacijski mehanizam Ukrajine za privlačenje veće globalne pažnje na rusku aneksiju Krima 2014. godine.

Sve veći pad popularnosti

Turski predsjednik, kojem u posljednje vrijeme prema anketama sve više pada popularnost, osvrnuo se i na pitanje krimskih Tatara čije je osiguravanje sigurnosti i dobrobit, kako kaže, jedan od prioriteta Turske.

Pročitajte i ovo Miro Kovač, bivši ministar vanjskih poslova, i Hrvoje Krešić erdogan u službenom posjetu Kako Hrvatska može iskoristiti posjet turskog predsjednika? "On je ozbiljan igrač i ne dolazi tek tako"

Pročitajte i ovo Recep Tayyip Erdogan (Foto: AFP) na milanovićev poziv Dnevnik Nove TV doznaje: Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan stiže u službeni posjet Hrvatskoj

Ponovio je kako očekuje da će Nariman Dzhelyal, zamjenik predsjednika krimskih Tatara, i još najmanje 45 drugih krimskih Tatara koje je Rusija pritvorila 2021. godine biti oslobođeni. “Krimski Tatari, koji su pretrpjeli velike patnje tijekom povijesti, bore se za miran život u svojoj domovini”, dodao je Erdogan.

Također je istakao da će Turska nastaviti s posredničkom ulogom između Rusije i Ukrajine kako bi osigurala mir u regiji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene