Novi val migranata pokušava iz Turske prijeći u Europu nakon odluke Ankare da otvori svoje granice s Grčkom. Erdogan će se poslijepodne sastati s predsjednikom Vijeća EU-a Charlesom Michelom.

Galerija


Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u srijedu je rekao da bi Europska unija trebala podržati turske inicijative za rješavanje sukoba u Siriji ako želi da se migrantska kriza privede kraju.

Vezani članci Provjereno: Ilegalni prijevoz migranata iz prve ruke - 4 Ispovijest čovjeka koji je prevozio migrante kroz Hrvatsku: "Čovjek dođe u napast, ljudi rade po tri godine za taj novac" Rat u Armeniji Građani Armenije traže zaustavljanje agresije: "Moja kćer (9) je poginula kada su zapucali ili bacili bombu, ozlijeđeni su mi sin i supruga"

"Ako europske zemlje žele riješiti problem, tada bi trebale podržati političke i humanitarne napore Turske u Siriji", rekao je Erdogan.

Njegove su izjave uslijedile u trenutku kada novi val migranata pokušava iz Turske prijeći u Europu nakon odluke Ankare da otvori svoje granice s Grčkom.

U svom govoru u Ankari turski je predsjednik europske zemlje optužio za kršenje ljudskih prava jer "premlaćuju, priječe iskrcavanje i čak pucaju" na migrante koji se pokušavaju dočepati Europe.

Atena je demantirala optužbe Turske da je ubila nekolicinu migranata koji su pokušavali prijeći na grčki teritorij.

Turska, koja nastoji ishoditi pomoć Zapada za svoje djelovanje u Siriji u odnosu na režim u Damasku i njegovu saveznicu Rusiju, otvorila je u petak granicu s Grčkom kako bi migrantima koji se nalaze na turskom teritoriju omogućila da krenu prema Europi.

Više europskih čelnika osudilo je taj potez Ankare te optužilo tursku vladu za ucjenu.

Danas poslijepodne sastaju se Erdogan i predsjednik Vijeća EU-a Charles Michel. (Hina)