Obavijesti Video Pretražite Navigacija
jezive brojke

Strašna zaraza dosad uzela gotovo 700 dječjih života, liječnici očajni: "Učinite cjepiva obaveznima"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Izbijanje ospica ubilo je oko 700 djece u Zimbabveu u posljednjih pet mjeseci, izvijestilo je njihovo ministarstvo zdravstva.

U posljednjih pet mjeseci ukupno 698 djece preminulo je u epidemiji ospica koja je zahvatila Zimbabve, izvijestilo je tamošnje ministarstvo zdravstva.

Samo 1. rujna preminulo je 37 djece, a do 4. rujna je sveukupno zabilježen 6291 slučaj, prenosi AP.

Najnovije brojke porasle su u posljednjih nekoliko tjedana za više od četiri puta. Tada je ministarstvo objavilo da je preminulo 157djece, većinski necijepljene. 

Pročitajte i ovo Goranka Petrović epidemiologinja hzjz-a Kad kreće cijepljenje protiv gripe? Što je s mjerama i hoće li se ukidati izolacija? "Možemo eventualno uvesti maske..."

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna USUSRET JESENI Idući tjedan u Hrvatsku stiže cjepivo protiv omikrona, Pavić Šimetin otkrila tko će se sve moći cijepiti

Predsjednik udruge privatnih medicinara Zimbabvea doktor Johannes Marisa rekao je u ponedjeljak da bi vlada trebala pojačati kampanje masovnog cijepljenja, kao i programe koji dižu svijest o benefitima cjepiva.

Kaže da religijske sekte koje promoviraju antimodernu medicinu predstavljaju veliki problem. "Zbog tog otpora obrazovanje možda neće biti dovoljno. Treba provesti legislativa kojima će cjepiva protiv ovakvih i sličnih smrtonosnih bolesti postati obavezna", rekao je.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene