Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vlasnici Empire State Buildinga, zgrade koja je nakon svoje izgradnje postala jedna od ikona New Yorka, pripremili su inicijalnu javnu ponudu za svoje nekretnine kako bi isplatili svoje dionike i ostale dugove.


Među zgradama koje su se našle na ponudi je i sam Empire State Building, te još nekoliko nekretnina u Manhattanu. Empire State Realty Trust namjerava prodati obične dionice klase A u vrijednosti od milijardu dolara. Zakladu je osnovala obitelj Malkin, koja je nekretninu kupila 2002. godine, no potpunu je kontrolu nad zgradom od 102 etaže dobila tek 2010. godine.

Vezani članci Koronavirus u New Yorku Zatvaraju se škole, restorani, trgovine... New York vraća stroge mjere u devet četvrti Dijete na zgradi (Foto: Screenshot/YouTube) Dijete izišlo kroz prozor na 13. katu zgrade, promatrači strepili gotovo 10 minuta

Zgrada je izgrađena 1931. godine u diskretnom art-deco stilu prema nacrtima arhitektonskog ureda Shreve, Lamb i Harmon. S 381 metrom dugi je niz godina bila najviša na svijetu, sve dok ju početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća visinom nisu nadmašili "blizanci" Svjetskog trgovinskog centra (WTC). Empire State Building je nakon rušenja blizanaca 2001. godine ponovno postala najviša zgrada u New Yorku, iako više ne i na cijelom svijetu.

Vlasnici su prije dvije godine uložili 500 milijuna dolara kako bi neboder uskladili s modernim ekološkim uvjetima, a tvrtka je izvijestila kako do kraja 2013. godine u svoje nekretnine namjerava uložiti još između 175 i 215 milijuna dolara. (Hina)