Emmanuel Macron u nedjelju je preuzeo dužnost francuskog predsjednika na ceremoniji u Elizejskoj palači postajući tako u dobi od 39 godina najmlađi francuski vođa od Napoleona.

Galerija


Centrist Macron (39), bivši investicijski bankar i ministar gospodarstva, u drugom krugu predsjedničkih izbora porazio je sa 66 posto osvojenih glasova kandidatkinju ultradesnice Marine Le Pen na izborima na kojima u drugi krug nisu ušli kandidati dvije najveće francuske stranke.

Postao je službeno predsjednikom nakon što je Laurent Fabius, predsjednik ustavnog vijeća i bivši premijer, pročitao rezultate predsjedničkih izbora.

Macron bi tijekom dana trebao imenovati novog premijera a vlada bi se trebala oformiti u utorak, kazali su izvori bliski novom predsjedniku.

Macron je u Elizejsku palaču stigao u nedjelju prijepodne gdje ga je dočekao predsjednik Francois Hollande. Nakon duljih privatnih razgovora Macron je ispratio Hollandea koji je mahnuo i sjeo u Citreon i napustio predsjedničku palaču. 

Uz Macrona je njegova supruga Brigitte.

Zbog terorističkih napada mjere sigurnosti su jake, a svečanost osigurava čak 1500 policajaca.

Macron bi, prema najavama, do kraja tjedna trebao posjetiti francuske snage u Maliju u kojemu je Francuska vojno intervenirala 2013 kako bi uklonila militante Al Kaide. Prvi vanjskopolitički susret bit će, prema najavama, s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u ponedjeljak.

"Europa će biti obnovljena i revitalizirana"

U emotivnom govoru održanom u povodu preuzimanja predsjedničke dužnosti u Elizejskoj palači Emmanuel Macron je obećao da će "Francuzima vratiti vjeru u život nakon što je Francuska dugo bila oslabljena" te da želi revitalizirati Europu.

Francuska je "odabrala nadu i duh pobjede, a ja neću posustati ni pred jednim političkim obećanjem", rekao je najmlađi predsjednik u povijesti Francuske, dodavši da će "poduprijeti tvrtke" i "poticati inicijative".

"Europa kakvu trebamo bit će obnovljena na novim vrijednostima i revitalizirana jer nam pruža zaštitu. Francuskinje i Francuzi koji se osjećaju zaboravljenima u ovom globaliziranom svijetu bit će bolje zaštićeni", obećao je.

"Želim raditi na izmirenju i ujedinjenju", kazao je Macron. (Hina/N.C.)