Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na Twitteru

Macron podržao borbu Venezuelaca za slobodu, ali ne i samoproglašenog predsjednika Guaida

Emmanuel Macron (Foto: AFP)
Emmanuel Macron (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija +0 Emmanuel Macron (Foto: AFP) Galerija 1/1 >>
"Nakon ilegalnog izbora predsjednika Venezuele Nicolasa Madura 2018. godine, Europa podupire obnovu demokracije", napisao je Macron na Twitteru.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u četvrtak je pozdravio hrabrost građana Venezuele, no nije podržao lidera tamošnje oporbe Juana Guaida, koji se proglasio privremenim predsjednikom te zemlje.

Pročitajte i ovo Emmanuel Macron Ima jasan stav Macron žestoko kritizirao zapadne saveznike: "Nemojte biti kukavice, povijest će vas pamtiti" Slika nije dostupna Trump zanijekao umiješanost Uhićena dvojica Amerikanaca i 11 drugih osoba: Planirali otmicu venezuelanskog predsjednika, on tvrdi da iza svega stoji Trump

"Nakon ilegalnog izbora predsjednika Venezuele Nicolasa Madura 2018. godine, Europa podupire obnovu demokracije. Pozdravljam hrabrost stotina tisuća Venezuelaca koji marširaju za svoju slobodu", poručio je Macron na Twitteru.

Oporbeni čelnik Juan Guaido proglasio se u srijedu u Caracasu privremenim predsjednikom Venezuele pred tisućama simpatizera koji su prosvjedovali protiv aktualnog predsjednika Nicolasa Madura. Sjedinjene Države, Kanada i većina latinskoameričkih zemalja priznale su Guaida za šefa države, zbog čega je Maduro prekinuo odnose s SAD-om.

UN poziva na dijalog

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres pozvao je u četvrtak na dijalog kako bi se izbjegla eskalacija i spriječila katastrofa u Venezueli.

"Nadamo se da je dijalog moguć kako bi se izbjegla eskalacija koja vodi u sukob koji bi bio katastrofa za stanovništvo zemlje i regije", rekao je Guterres u intervjuu objavljenom na Facebooku, a prenosi agencija AFP.

Guterresov glasnogovornik Stephane Dujarric pozvao je na provedbu neovisne istrage navodnih žrtava koje su ubijene tijekom nemira, a podijeljenu zemlju pozvao je da počne miran dijalog, piše Reuters.

Maduro je prisegnuo na novi mandat 10. siječnja, nakon uvelike bojkotiranih izbora održanih u 2018., koje su mnoge strane vlade proglasile nepoštenima. Od tada pristaše venezuelske oporbe traže od Guaida da preuzme ulogu predsjednika.

Protivnici i pristaše predsjednika Madura masovno su izašli na ulice u cijeloj zemlji u visoko napetoj situaciji. Trinaest je osoba poginulo od utorka u nemirima koji su prethodili prosvjedima, navodi jedna nevladina udruga za ljudska prava.

Otada je venezuelanski predsjednik izložen sve snažnijem međunarodnom pritisku da podnese ostavku.

"Imperijalistička vlada Sjedinjenih Država vodi operaciju s ciljem nametanja marionetske vlade" koja će opsluživati interese Washingtona, naglasio je predsjednik Venezuele u današnjem govoru pred brojnim okupljenim pristašama.

Američki državni tajnik Mike Pompeo odgovorio je da Maduro nije ovlašten protjerivati američke diplomate.

"Sjedinjene Države ne priznaju Madurov režim kao vladu Venezuele", istaknuo je Pompeo u priopćenju.

Američki predsjednik Donald Trump prethodno je izjavio da Guaidu "službeno priznaje" status privremenog predsjednika, nazvajući nacionalnu skupštinu "jedinim legitimnim tijelom vlasti".

Organizacija Američkih Država (OAD) također je priznala Guaida, kao i Brazil, Kolumbija, Čile, Argentina, Gvatemala, Paragvaj, Ekvador, Peru i Kostarika.

Na Madurovu su pak stranu stale ljevičarske vlade Kube i Bolivije, osuđujući "imperijalističke" poteze koji smjeraju na njegovo svrgavanje. Podršku Maduru dao je i turski predsjednik Erdogan, a Moskva je kritizirala zapadne zemlje koje su svojim "stajalištem pokazale kako gledaju na međunarodno pravo".

Meksiko je pak pod novim ljevičarskim predsjednikom Andresom Manuelom Lopezom Obradorom poručio da neće zauzimati stranu u sukobu u Venezueli. Osudili su ujedno vanjsku podršku oporbenom čelniku kao kršenje suvereniteta Venezuele.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene