Emisija CO2 nakon stabilnog perioda, ove je godine u naglom porastu. Zabrinjavajući podatak objavljen je na velikoj UN-ovoj klimatskoj konferenciji u Bonnu.


''Predstavnici svjetskih sila već danima i smišljaju konkretne poteze kako zaustaviti zagađenje okoliša. No najviše ih brine stav SAD-a čiji je predsjednik ljetos najavio povlačenje iz Pariškog sporazuma za suzbijanje klimatskih promjena jer ne vjeruje da su stvarne. U Bonnu su svi šokirani i jer je Trump kontroverzno u Berlin poslao ljude koji će promovirati fosilna goriva i nuklearnu energiju. Tu je i svojevrsni pokret otpora Trumpu - guverneri i gradonačelnici iz više dijelova SADa koji zajednički poručuju - za razliku od Trumpa mi ne napuštamo pariški sporazum i nastavljamo borbu protiv klimatskih promjena'', javio je iz Bonna reporter Dnevnika Nove TV Vibor Vlainić.

Emisija ugljičnog dioksida na svjetskoj će razini do kraja ove godine porasti za dva posto, nakon gotovo trogodišnjeg razdoblja u kojem je bila 'stabilna', izvijestili su u ponedjeljak britanski znanstvenici.

Ističu da je glavni krivac za to Kina čija je emisija fosilnih goriva porasla za 3,5 posto.

Emisija ugljičnog dioksida nastala kao posljedica svih ljudskih aktivnosti do kraja 2017. dosegnut će 41 milijardu tona, tvrde znanstvenici sa Sveučilišta East Anglia.

"Globalna emisija ugljičnog dioksida ponovno snažno raste... To je razočaravajuće", rekla je voditeljica istraživanja Corinne Le Querre, direktorica Tyndall centra za istraživanje klimatskih promjena na East Angliji.

Rezultati studije, objavljeni istodobno u časpisima Nature Climate Change i Earth System Science Data Discussions and Environmental Research Letters ukazuju na to da se u Sjedinjenim Državama očekuje smanjenje emisije CO2 za 0,4 posto, a u zemljama Europske unije za 0,2 posto, što je puno manje od prosjeka evidentiranog u prošlom desetljeću.

Ove se godine očekuje i povećanje korištenja ugljena u Kini i SAD-u, što je suprotno smanjenju evidentiranom tijekom 2013. godine.

Podaci izneseni na pregovorima o pojedinostima Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama iz 2015., u kojima u Njemačkoj sudjeluju predstavnici 200 nacija, smetnja su i prepreka globalnom cilju - smanjenju emisije ugljičnog dioksida da bi se u konačnici spriječile još obilnije padaline, valovi vrućine i porast razine mora.

Prošle godine dosegnut 'plato' nije bio vrhunac emisije ugljičnog dioksida, sa žaljenjem je zaključila grupa od 76 znanstvenika iz 15 zemalja koji surađuju na projektu "Global Carbon Project". (Hina)